Izbornik
heeader image

Župan Božo Galić na 48. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Zagrebu

  • 10. svibnja 2018.
  • Zdravstvo i socijalna skrb
fullscreen Župan Božo Galić na 48. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Zagrebu (1).jpg
Župan Božo Galić na 48. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Zagrebu (1).jpg
fullscreen Župan Božo Galić na 48. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Zagrebu (2).jpg
Župan Božo Galić na 48. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Zagrebu (2).jpg
fullscreen Župan Božo Galić na 48. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Zagrebu (3).jpg
Župan Božo Galić na 48. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Zagrebu (3).jpg
fullscreen Župan Božo Galić na 48. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Zagrebu (4).jpg
Župan Božo Galić na 48. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Zagrebu (4).jpg
fullscreen Župan Božo Galić na 48. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Zagrebu (5).jpg
Župan Božo Galić na 48. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Zagrebu (5).jpg
fullscreen Župan Božo Galić na 48. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Zagrebu (6).jpg
Župan Božo Galić na 48. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Zagrebu (6).jpg
fullscreen Župan Božo Galić na 48. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Zagrebu (7).jpg
Župan Božo Galić na 48. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Zagrebu (7).jpg
fullscreen Župan Božo Galić na 48. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Zagrebu (8).jpg
Župan Božo Galić na 48. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Zagrebu (8).jpg

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija: Jednaka primarna zdravstvena zaštita za sve dijelove Hrvatske

Aktualan prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti izazvao je velik interes javnosti zbog noviteta koje donosi, a upravo je primarna zdravstvena zaštita bila glavna tema sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. Ministar zdravstva Milan Kujundžić sa svojim je suradnicima prisustvovao sjednici kako bi sa županima raspravio zakon koji mijenja strukturu primarne zdravstvene zaštite u odnosu na županije kao osnivače ustanova.

Primarna zdravstvena zaštita mora osigurati dovoljan standard i to je stav kojeg se čvrsto držimo. Nekoliko stvari moramo, kao osnivači, što prije riješiti, a novi prijedlog Zakona nam to ne omogućava. Važne su nam opće bolnice kojima sanacija nije pomogla, a kada govorimo o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, domovi zdravlja će novim prijedlogom Zakona doći u nepovoljan položaj“, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk. Podsjetimo, novi prijedlog Zakona donosi promjene u modelu koncesija koji bi trebao prijeći u model ordinacija kojim bi došlo do djelomične privatizacije primarne zdravstvene zaštite, ali ne rješava pitanja mrtvozorstva i dežurstva koja predstavljaju velik problem u manje razvijenim dijelovima Hrvatske. Ministar Kujundžić je istaknuo da su dva subjekta na koji se novi nacrt Zakona fokusira pacijenti i liječnici, a cilj je zakona poboljšati kvalitetu, omogućiti ravnopravan položaj svih liječnika i regulativom osigurati sve što ulazi u model ordinacija po uzoru na europske modele. Dodao je i da uvijek ima mjesta poboljšanju te će se, sukladno prijedlozima, nacrt Zakona još mijenjati, ali i da mu je cilj osigurati stabilnost sustava.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske pokrenuo je inicijativu kojom će se poboljšati suradnja civilnoga društva i županija kao tijela javne vlasti, a tom je prilikom predsjednik Pauk potpisao Deklaraciju o suradnji županija i organizacija civilnoga društva. Deklaracija je razvijena uvažavajući da je razvijeno civilno društvo jedna od pretpostavki i mjerila demokracije i stabilnosti političkoga sustava, a suradnja javne vlasti s građanima i civilnim društvom u stvaranju, provedbi i praćenju javnih politika jedno od temeljnih obilježja države koja služi svojim građanima te imajući na umu Europsku povelju o lokalnoj samoupravi i Nacionalnu strategiju stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva. Potpis predsjednika Zajednice potaknut će županije da pojedinačno potpišu Deklaraciju kako bi se ostvarila što bolja suradnja s civilnim društvom po regionalnim sredinama.

Hrvatska zajednica županija proslavit će 15. obljetnicu osnutka 18. svibnja svečanošću u Hrvatskom saboru, a tada će biti proglašene i prve „Županije-prijatelji djece“. Dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske Sonja Borovčak Izvršnom je odboru predstavila programsku knjižicu Projekta u kojoj su navedeni kriteriji i koraci koje županije trebaju ostvariti kako bi dobile ovaj javno-društveni status. Naziv se dodjeljuje na pet godina i potrebno ga je obnavljati, a županija koja je prijatelj djece naglasak stavlja na sretno djetinjstvo u središte svojih kulturnih, obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih, demografskih radnji i društvenih politika, poštujući načelo jednakih mogućnosti za svu djecu.

Uz ove, teme sjednice odnosile su se provedbu aktualnih zakona u poljoprivredi – Zakon o zaštiti životinja, Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu te Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a razgovaralo se i o obnovi postojećeg stambenog fonda. Zaključeno je da će se sa zajedničkim stavom i dalje istupati prema resornim ministarstvima kako bi se ukazalo na izazove koji se pojavljuju na terenu prilikom provedbe zakona.

Ispred Vukovarsko - srijemske županije sjednici Izvršnog odbora prisustvovao je župan Božo Galić.

Ispis
Vrh