Izbornik
heeader image

Završeno obilježavanje Europskog tjedna

  • 13. svibnja 2013.
  • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj, Turizam i kultura
fullscreen EU tjedan
EU tjedan

I ove se godine po jedanaesti put obilježavao Europski tjedan 2013. u Vukovarsko – srijemskoj županiji od 06. svibnja do 10. svibnja 2013. nizom prikladnih informativnih i obrazovnih aktivnosti organiziranih, kao i prethodnih godina, od strane Županijskog Savjeta za europske integracije, Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj, AR HRAST d.o.o. te u suradnji s nekoliko županijskih organizacija i institucija i organizacija civilnog društva.

Europski tjedan obilježio se kroz sljedeće aktivnosti:

06. svibnja održana je Javna tribina: „Hrvatska - 28. članica Europske unije“, na kojoj su izlagali stažistica u Europskom parlamentu Marijana Balić te predsjednik Izaslanstva Hrvatskog sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU, saborski zastupnik u Hrvatskom saboru i zastupnik promatrač Hrvatskog sabora u EU parlamentu mr.sc. Andrej Plenković.

08. svibnja održana su dva događanja i to:

 - aktivnost pod nazivom “EU POHODI“, na kojoj su učenici osnovnih škola posjetili institucije u gradu  Vukovaru, pa tako i zgradu Vukovarsko– srijemske županije, Palaču Srijem.

- te aktivnost koja se održala u Vinkovcima, u prostorijama UO za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj pod nazivom Kviz za učenike srednje škole „Europska godina građana – prava građana u EU“ . Prije početka kviza, Avis Beneš, savjetnica za informiranje i komunikaciju DEU/voditeljica EUIC održala je prezentaciju o Europskoj godini građana i o aktivnostima koje provode Delegacija Europske unije i Informacijski centar Europske unije u RH. Na kvizu su sudjelovali učenici/e srednje ekonomske škole „Ivan Domac“ iz Vinkovaca, koji su pokazali zavidno znanje o Europskoj uniji. Nakon završetka kviza, Avis Beneš podijelila je sudionicima/cama prigodne nagrade.

09. svibnja organizirano je u pješačkoj zoni grada Vukovara obilježavanje Dana Europe. Tom prigodom organiziran je Sajam EU projekata, na kojem su veliki broj institucija i organizacija civilnog društva predstavljale svoje projekte, imale priliku za razmjenom iskustava, ideja i znanja, kao i predstavljanja dijela proizvodnog programa na prodajnoj izložbi. Građani su tijekom Sajma EU projekata imali priliku više doznati o projektima financiranim iz EU fondova.

Također, uz organizaciju udruga održane su aktivnosti: ULIČNA AKCIJA „ŠARENA EUROPA“,   gdje su djeca  oslikavanjem na betonu i pravljenjem plakata iskazali i svoje viđenje Europe i „EU ULIČNA FRKA“ gdje su udruge na info štandovima predstavile svoje aktivnosti.

U večernjim satima u dvorcu Eltz u Vukovaru održana je izložba pod nazivom „Putujuća izložba o stilu secesije u Podunavlju“ u organizaciji Radne zajednice podunavskih regija.

10. svibnja održane su završne aktivnosti obilježavanja Europskog tjedna. Jedna od aktivnosti je EU INFO ŠTANDOVI,  koji su postavljeni u svim gradovima Vukovarsko-srijemske županije i svim LAG-ovima, na kojima su prolaznicima podijeljeni promotivni materijali te su mogli dobiti odgovore na pitanja vezana za našu budućnost u EU. Također u Vinkovcima kao jedna od završnih aktivnosti održan je Ciklo event "Biciklom u Europu", na kojem su svi profesionalni i rekreativni biciklisti mogli sudjelovati u vožnji biciklom kroz Rutu Srijem (Vinkovci – Privlaka – Rokovci/Andrijaševci – Vinkovci), dugoj 27 kilometara.

Ispis
Vrh