Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Završena žetva soje

  • 09. studenog 2010.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj

Žetva soje u Vukovarsko-srijemskoj županije bliži se kraju. Usporavali su je mjestimično slaba, a kasnije učestala kiša i česte dopodnevne magle.

 

Prosječni prinosi soje na području Vukovarsko-srijemske županije u 2010. godini

 

Prosječni prinosi soje po informacijama 16 organizatora su vrlo različiti, i na njih su vrlo značajno utjecale prekomjerne padaline.

  • Prinosi soje su od 0,5 pa do 3 tone po hektaru i manji su od trogodišnjega prosjeka na Vukovarsko-srijemskoj županiji koji iznosi 2,8 tona po hektaru. Samo kod jednog organizatora prosječni prinosi iznose 3 tone po hektaru i veći su od trogodišnjega prinosa.

 

Kakvoća zrna soje na području Vukovarsko-srijemske županije u 2010. godini

 

Prosječni parametri kakvoće zrna soje (po podatcima sa 21 otkupnoga mjesta) su podjednaki na cijelom prostoru županije i u pravilu su u granicama kakvoće koja se postiže već duži niz godina.

  • Zbirni prosjek svih otkupnih mjesta za parametar vlaga zrna soje iznosi 13,62 %, a  standardna vrijednost ne smije prijeći 13 %. Najniža zbirna vrijednost po otkupnim mjestima za parametar vlaga je 11,65 %, a najviša 15,78 %.

Zbirni prosjek svih otkupnih mjesta za parametar sadržaj primjesa iznosi 5,32 %, a standardna vrijednost ne smije prijeći 2 %. Najniži prosječni sadržaj primjesa po otkupnim mjestima je 2,66 %, a najviši 7,99 %.

Ispis
Vrh