Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Započeo seminar o ruralnom turizmu

  • 16. ožujka 2009.
  • Turizam i kultura
fullscreen Započeo seminar o ruralnom turizmu Započeo seminar o ruralnom turizmu
Započeo seminar o ruralnom turizmu

Vukovar - Trodnevni seminar pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH „Obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam“ započeo je danas pred stotinjak sudionika u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Seminar za potencijalna i registrirana turistička seljačka gospodarstava i ostale poduzetnike u ruralnom turizmu otvorio je župan Vukovarsko-srijemska županije Božo Galić u nazočnosti ravnateljice u Upravi za posebne oblike turizma i kontinentalni turizam Ministarstva turizma RH Tanja Novotni, direktora konzorcija agroturizma i ruralnog turizma Istre „Ruralis“ Roberta Baćca, predsjednika Nadzornog odbora Kluba članova „Selo“ Stjepana Cukora, predsjednice Uprave Hrvatskog farmera d.d. Dijane Katica te predstavnika nekoliko ministarstava i institucija.

Seminar je organiziran u obliku stručnog predstavljanja sektora ruralnog turizma u Hrvatskoj te kao uvod u specifična znanja u područjima poticajnih mjera i propisa državne i lokalne samouprave, organizacije boravka gostiju na seljačkom gospodarstvu, pravnih i zakonskih okvira rada turističkih seljačkih gospodarstava, u područjima financijskog poslovanja, razvoja, brandriranja i marketinga ruralne turističke destinacije, korištenja paketa usluga na turističkim seljačkim gospodarstvima te gastronomije, kuharstva i posluživanja hrane na seljačkim gospodarstvima.  

"U posljednje tri godine održali smo trinaest trodnevnih seminara u jedanaest županija, a seminar u Vukovarsko-srijemskoj županiji je četrnaesti po redu. Ova vrsta obrazovanja samo je jedna od edukacijskih aktivnosti Hrvatskog farmera d.d. i strukovne udruge Klub članova „Selo“ koji kontinuirano rade na razvitku i promidžbi ruralnog turizma", rekla je predsjednica Uprave Hrvatskog farmera, Dijana Katica. 

Župan Galić naglasio je važnost stalne edukacije u svim segmentima gospodarskog razvoja pa tako i ovog oblika turizma koji je posebno važan za Vukovarsko-srijemsku županiju. Županija je stoga nedavno osnovala i poseban Odsjek za turizam. 

Ravnateljica Tanja Novotni je naglasila važnu ulogu Ministarstva turizma koje će raditi na svim pretpostavkama razvoja, a trenutno je objavljeno četrnaest natječaja za potpore u ukupnom iznosu od 46 miliona kuna.

Organizatori i pokrovitelji prilikom otvorenja seminara najavili su brojne druge aktivnosti poput različitih mjera potpore i pretpostavki daljnjeg razvoja. Neke od aktivnosti koje ubrzano slijede su nastavak edukacije u ostalim hrvatskim županijama, prilagodba propisa, sajmovi "Eko-etno Hrvatska" i "Eko-etno Europa" koji će se održati u rujnu te "Eko-etno klaster“ koji teži stvaranju i održavanju ponude vrhunskih proizvoda, spajanjem izvornih vrijednosti i najsuvremenije tehnologije, odnosno uvođenjem novog koncepta poslovanja zasnovanog na znanju. Ovako koncipirani projekt donosi pozitivnu novinu u hrvatsku gospodarsku i društvenu praksu naglasili su sudionici. 

Najavljen je i Drugi hrvatski kongres o ruralnom turizmu koji će se održati u studenom ove godine. Inicijativni odbor Kongresa održat će sastanak sutra u Vinkovcima.

Hrvatski farmer d.d., konzorcij agroturizma i ruralnog turizma Istre Ruralis i Klub članova „Selo“ potpisnici su Sporazuma o suradnji na temelju kojeg svojim brojnim aktivnostima, radom na terenu i izradom brojnih prijedloga i zaključaka stvaraju strategije za pomoć razvoju ruralnog turizma. Prije godinu dana organizirali su Prvi hrvatski kongres o ruralnom turizmu te potpisivanje Deklaracije o ruralnom turizmu kojom su potpisnici petnaest hrvatskih županija, brojne institucije gradovi i općine potvrdili da se zajedničkim radom na razvoju ruralnih područja, ova vrsta turizma može podići na razinu ravnopravnog i kvalitetnog turističkog proizvoda u Republici Hrvatskoj. 

Hrvatski farmer d.d., društvo za ruralni razvoj i marketing već petnaest godina promiče proizvodnju i razvoj autohtonih hrvatskih proizvoda i ekoloških proizvoda, ruralni turizam, turizam na seljačkim gospodarstvima i zaštitu prirode dok je Klub članova „Selo“ ustrojen kao nacionalna strukovna udruga za razvoj ruralnog turizma, a posebice turizma na seljačkim gospodarstvima.

Ispis
Vrh