Izbornik
heeader image

Zamjenik župana Željko Cirba nazočio 298. Sinjskoj alci

  • 04. kolovoza 2013.
  • Ured župana, Turizam i kultura, Ostalo
fullscreen Sinjska alka
Sinjska alka

Svečanosti povodom 298. Sinjske alke u Sinju nazočio je, u ime župana Bože Galića, zamjenik župana Željko Cirba.

Gotovo 300 godina ova se igra održava na trkalištu u Sinju u spomen na pobjedu hrvatskog naroda nad osmanlijskom vojskom koja je 1715. godine u svom osvajačkom pohodu pokušala osvojiti sinjsku tvrđavu koja bi Turskom Carstvu omogućila slobodan prolaz do samog središta Europe.

Tako je nastala Sinjska alka - igra u kojoj alkari jašući konje kopljem gađaju alkarski kolut. Zbog golemog doprinosa povijesnih, kulturnih i etnografskih vrijednosti Sinjska je alka 1979. godine proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije, a 2010. godine uvrštena je u popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Po završetku utrke sinjskih alkara, treći put u svojoj alkarskoj karijeri Ante Zorica osvojio je Alku, pred više od deset tisuća gledatelja okupljenih na Alkarskom trkalištu, a pogodio je dvije sride pogođene u prvoj i trećoj trci, dok je u drugoj pogodio u jedan krug.

Predsjednik RH Ivo Josipović, pokrovitelj Sinjske alke, darovao je  slavodobitnika sabljom i zlatnim prstenom s hrvatskim grbom, a njegova momka srebrnim prstenom  i jataganom. Uz te darove, Zorici je pripala i novčana nagrada.

Za 298. Alku natjecalo se 17 alkara kopljanika, od kojih je 16 ušlo u treću trku, pet s po četiri punta iz prethodnih trka. U sve tri trke bilo je ukupno devet pogodaka u sridu.

Ispis
Vrh