Izbornik
heeader image

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić svečano otvorio 45.Vinkovačke jeseni

  • 17. rujna 2010.
  • Obrazovanje, Ured župana
fullscreen Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić svečano otvorio 45.Vinkovačke jeseni
Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić svečano otvorio 45.Vinkovačke jeseni

U Vinkovcima je na trgu dr. Franje Tuđmana vukovarsko-srijemski župan Božo Galić svečano otvorio 45. Vinkovačke jeseni.

Najveća kulturno-tradicijska manifestacija na području grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, koja se i ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, započela je glazbeno-scenskim programom “Stan do stana pokraj šume stoji” scenaristice Ane Cvenić .

Priredbom "Stan do stana pokraj šume stoji"željelo se prikazati nekadašnji život na stanu koji je bio hranitelj Šokaca, izvor blagostanja, a danas može biti izvor seoskog turizma.

Proglašavajući otvorenima 45. "Vinkovačke jeseni" vukovarsko-srijemski župan Božo Galić istaknuo je značaj i potrebu čuvanja i očuvanja hrvatskih tradicijskih običaja i naslijeđa s kojima ćemo ući i u Europsku uniju .

Pozdravljajući sve nazočne gradonačelnik Mladen Karlić istaknuo je kako su Vinkovačke jeseni odraz ljubavi i plemenitosti Slavonca i odavno su prešle granice naše zemlje.

Prema scenariju Ane Cvenić, na velikoj pozornici uz Bosut gledatelji su kroz više slika vidjeli kako se živjelo na stanu.

Slike o prošlosti i sadašnjosti šokačkog stana pratili su nastupi pjevačkih skupina, folklornih skupina, tamburaških sastava i pjevača Šime Jovanovca, Josipe Bainac, Zorana Mišića i Opće opasnosti.

Uz domaćine  župana Galića i gradonačelnika Karlića, svečanom otvorenju su nazočili  i potpredsjednici Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i Josip Friščić, ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković, pomoćni đakovački i osječki biskup mons. Đuro Hranić, u svojstvu izaslanika mons. dr. Marina Srakića, đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita, državni tajnici, župani, saborski zastupnici, državni i lokalni dužnosnici, te brojni drugi gosti iz Republike Hrvatske i inozemstva.

Od prošlog petka kada su počele uvodne priredbe 45. vinkovačkih jeseni, Vinkovčani i njihovi gosti mogli su uživati u Folklornim večerima na kojima je u pet večeri nastupilo 60-tak folklornih skupina, Dječjim jesenima sa nastupom i mimohodom  isto toliko skupina djece folkloraša iz cijele Hrvatske ili proizvodima zanatlija na Sajmu tradicionalnih obrta i rukotvorina, a održan je i niz izložbi, promocija i koncerata za mlade.

Ispis
Vrh