Izbornik
heeader image

Vukovarsko-srijemska županija u Istri s proizvođačima tradicijskih suhomesnatih proizvoda

  • 24. veljače 2013.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj, Turizam i kultura

Od petka 22. veljače pa do nedjelje 24. veljače u Istri je održana trodnevna manifestacija „S klobasicom u EU“ na kojoj Vukovarsko-srijemska županija bila županija partner. Manifestacija je započela stručnim skupom, a nastavljena s Večeri istarskih kobasica, sajmom i nizom popratnih događanja. Našu županiju u službenom dijelu predstavljali su predsjednik Skupštine Antun Žagar, pročelnik Upravnoga odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Andrija Matić i dogradonačelnik Grada Vinkovaca Tomislav Šarić.

Stručni skup bio je odlična prigoda za upoznavanje s postignućima Istarske županije oko zaštite njihovih tradicijskih suhomesnatih proizvoda, te za nas novim sustavom ocjenjivanja od strane certificiranih senzornih analitičara. Naravno, prezentirali smo svoja nastojanja, prijepore i dvojbe oko zaštite Slavonskoga kulena, a najavljena je i moguća suradnja jer istarskim proizvođačima nedostaje svinjskoga mesa, poglavito svježih svinjskih butova.

Večer istarskih kobasica uz birana istarska vina sadržavala je slijed jela nastalih u kreativnoj sprezi i uzajamnom nadahnuću istarske gastronomske tradicije i moderne kulinarske inovacije. Bili smo svjedoci kako tradicija i kultura stola mogu biti vrlo poželjan turistički proizvod.

Sajam je bio prigoda za naše proizvođače da se pohvale slavonskim suhomesnatim proizvodima a obitelj Burger sa srijemskim vinom, da ih ponude brojnim posjetiteljima, te da po prvi puta budu ocjenjivani od strane certificiranoga povjerenstva. I o tome riječ-dvije. U kategoriji dimljenih kobasica šampionsko odličje dobile su kobasice Zdenka Perakića iz Bošnjaka, zlatne su bile OPG Ferbežar iz Otoka, Mesnice As iz Županje, OPG Damjanović iz Štitara, PG Čuha iz Soljana, te proizvođača Bak iz Vinkovaca i Grge Krajine iz Nuštra. I na koncu, brončane su bile kobasice OPG Modic iz Bošnjaka.

Zadovoljni viđenim i doživljenim najavismo suradnju u postupcima zaštite i senzorske analitike tradicijskih suhomesnatih proizvoda.

Ispis
Vrh