Izbornik
heeader image

V. Rimski dani u Vinkovcima

  • 27. svibnja 2017.
  • Turizam i kultura, Obrazovanje
fullscreen V. Rimski dani u Vinkovcima (1).jpg
V. Rimski dani u Vinkovcima (1).jpg
fullscreen V. Rimski dani u Vinkovcima (2).jpg
V. Rimski dani u Vinkovcima (2).jpg
fullscreen V. Rimski dani u Vinkovcima (3).jpg
V. Rimski dani u Vinkovcima (3).jpg
fullscreen V. Rimski dani u Vinkovcima (4).jpg
V. Rimski dani u Vinkovcima (4).jpg

Kulturno-povijesna manifestacija “Rimski dani“ obilježila je svoje peto izdanje u Vinkovcima.  Prigodne riječi dobrodošlice uputili su zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Ivan Bosančić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, dok je Rimske dane svečano otvorila mr. sc. Renata Margaretić Urlić, savjetnica za društvene djelatnosti RH, izaslanica predsjednice Grabar-Kitarović.

Ovogodišnji Rimski dani održani su pod geslom “Quam Caesar, vos postulo vincere Pannoniis? Saltem tres! (Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Bar tri!). Manifestacija promiče duh rimskog razdoblja na tlu Vinkovaca u vrijeme kojega se na užem gradskom području nalazilo značajno rimsko naselje Colonia Aurelia Cibalae u kojemu su rođena i dva rimska cara, Valentinijan I. (321. - 375.) i Valens (328. - 378.), a u blizini Cibala 314. godine vodila se bitka za prevlast i moć između careva Konstantina Velikog i Licinija.

Manifestacija svake godine privlače mnogobrojne posjetitelje, koji za vrijeme trajanja manifestacije, imaju priliku svjedočiti vjernom prikazu povijesti, načina života i utjecaja Rima na područje grada Vinkovaca. Kroz različite radionice za djecu, sajam rimskih proizvoda, malu školu gladijatora, keramičarsku izradu posuđa, borbe gladijatora, prikaz formacija legionara, pričanje priča, prikaze povijesnih bitki te igre žonglera s vatrom oživjele su se rimske legende koje donose duh starog Rima na ulice grada. Brojni posjetitelji su također mogli uživati i u slasnim gastro delicijama, spravljenima na tradicionalan način.

Svečanom otvorenju nazočio je i Viktor Lukačević, v.d. pročelnika Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije.

Ispis
Vrh