Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Uloga Dunava u konkurentnoj Europi: Suradnja, povezivanje, komunikacija

  • 30. lipnja 2010.
  • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj
fullscreen Uloga Dunava u konkurentnoj Europi: Suradnja, povezivanje, komunikacija (1).jpg Uloga Dunava u konkurentnoj Europi: Suradnja, povezivanje, komunikacija (1).jpg
Uloga Dunava u konkurentnoj Europi: Suradnja, povezivanje, komunikacija (1).jpg
fullscreen Uloga Dunava u konkurentnoj Europi: Suradnja, povezivanje, komunikacija (2).jpg Uloga Dunava u konkurentnoj Europi: Suradnja, povezivanje, komunikacija (2).jpg
Uloga Dunava u konkurentnoj Europi: Suradnja, povezivanje, komunikacija (2).jpg
fullscreen Uloga Dunava u konkurentnoj Europi: Suradnja, povezivanje, komunikacija (3).jpg Uloga Dunava u konkurentnoj Europi: Suradnja, povezivanje, komunikacija (3).jpg
Uloga Dunava u konkurentnoj Europi: Suradnja, povezivanje, komunikacija (3).jpg

U Briselu u generalnom tajništvu Beneluxa održana je konferencija pod nazivom Uloga Dunava u konkurentnoj Europi: Suradnja, povezivanje, komunikacija u organizaciji bilateralnih Veleposlanstva Austrije, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Rumunjske, Srbije i Slovačke pri Kraljevini Belgiji.

U svjetlu izrade EU Strategije za Dunavsku regiju koju izrađuje Europska komisija sa zemljama Podunavlja i belgijskog predsjedanja Europskom unijom u drugoj polovici 2010. godine, ovom konferencijom dan je naglasak na važnost izrade Dunavske strategije i stanje dogovora, ključne ciljeve, povezanost s drugim makro-ekonomskim strategijama, dodanu vrijednost EU Dunavske strategije vezano za plovnost po unutarnjim vodnim putovima, poboljšanje efikasnosti, poticanje poduzetništva i privlačenje radne snage.

Naglašeno je kako Dunavska strategija može pomoći u povećanju povezanosti i intermodalnosti boljom regulacijom rijeka te kako uloga središnjih i lokalnih vlasti u ovom području može pomoći u pojednostavljenju procedura i racionalizaciji formalnosti. Dunav u širem europskom kontekstu znači povezivanje Baltičkog i Crnog mora, a upravljanje rijekama u Europi znači područje za daljnju integraciju i postignuća te izglede europske mreže unutarnjih vodnih putova i potencijale kopnene logistike. Dunavska strategija će također poboljšati suradnju između međunarodnih riječnih komisija u Europi i Europske komisije.

Predmetnoj konferenciji ispred Republike Hrvatske sudjelovali su veleposlanik RH pri Kraljevini Belgiji, Boris Grigić, Tea Karaman, zamjenica nacionalnog koordinatora za EU Strategiju za dunavsku regiju, predstavnici Stalne misije RH pri Europskoj uniji, Ivana Lazanja predstavnica Ureda Panonske Hrvatske u Briselu te Gabrijela Žalac, v.d. pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i kapitalna ulaganja Vukovarsko-srijemske županije, koja je ovom prigodom pozvala sve sudionike konferencije i prijatelje Dunava na predstojeći 4. Vukovar Film Festival koji se ove godine održava od 25. – 29. kolovoza.

Na konferenciji je zamjenica nacionalnog koordinatora za EU Strategiju za dunavsku regiju, gđa. Tea Karaman, održala prigodni govor u kojem je izložila stajališta Republike Hrvatske o razvoju Strategije Europske unije za dunavsku regiju. Podsjetila je pritom na prošlogodišnju konferenciju Radne zajednice podunavskih regija i Dunavski forum 2009. u Linzu, na kojima je Republika Hrvatska dala svoju punu podršku razvoju Strategije Europske unije za dunavsku regiju. Tada je također jasno iznijela i svoj stav da je jedini uspješan pristup formiranju takve makroregije ravnopravno uključivanje svih zemalja dunavskog sliva u Strategiju, neovisno o njihovom članstvu u Europskoj uniji.

Napomenuvši kako Republika Hrvatska ovu Strategiju smatra još jednom dimenzijom za jačanje suradnje među susjednim zemljama, kao i dodatnom platformom za promicanje regionalnog partnerstva na zajedničkom europskom putu, gđa. Karaman izložila je prioritetne točke hrvatskog sudjelovanja u radu dunavske regije. To su izgradnja i rekonstrukcija cestovne i željezničke infrastrukture, kao dijela šire europske prometne mreže, te oživljavanje hrvatskih plovnih putova. Realizacijom navedenih projekata, ocijenila je Karaman, Republika Hrvatska postala bi, na opću korist, bitna poveznica između zemalja srednje Europe i luka na Jadranskom moru.

Republika Hrvatska zainteresirana je i za razvoj turističkih sadržaja u regiji i razvoj malog i srednjeg poduzetništva. U postizanju svih navedenih ciljeva Republike Hrvatske, ali i ukupnih unutar regije, posebno je naglasila pitanja zaštite okoliša.

Ispis
Vrh