Izbornik
heeader image

U Vukovaru održan prvi stručni sastanak neurologa Slavonije i Baranje

  • 20. svibnja 2019.
  • Zdravstvo i socijalna skrb
fullscreen U Vukovaru održan prvi stručni sastanak neurologa Slavonije i Baranje (1).jpg
U Vukovaru održan prvi stručni sastanak neurologa Slavonije i Baranje (1).jpg
fullscreen U Vukovaru održan prvi stručni sastanak neurologa Slavonije i Baranje (2).jpg
U Vukovaru održan prvi stručni sastanak neurologa Slavonije i Baranje (2).jpg

Prvi stručni sastanak neurologa Slavonije i Baranje održan je u hotelu Lav u Vukovaru. Sastanku su sudjelovali djelatnici osam slavonskih općih i županijskih bolnica te Neurološke klinike KBC Osijek i KBC Zagreb, a održana su brojna predavanja te prezentirani zanimljivi prikazi bolesnika.

Skup je organizirao Odjel za neurologiju Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, održava se pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara. Tom prigodom vukovarsko-srijemski župan Božo Galić pozdravio je sve nazočne te je istaknuo značaj održavanja stručnog skupa visoke razine na području naše županije. Zahvalio je eminentnim stručnjacima za brigu o zdravstvenim problemima građana Vukovarsko-srijemske županije koji pomažu u dijagnostici i liječenju pacijenata području naše Županije.

„Cilj ovog sastanka je, osim međusobnog upoznavanja s uvjetima u kojim svaka od naših neurologija u Slavoniji radi, razmjena iskustava, poboljšanje rada s neurološkim pacijentima, bolja dijagnostika i terapija, smanjenje invaliditeta te produženje života pacijenata – istaknula je Voditeljica Odjela za neurologiju OŽB Vukovar dr. sc. Biserka Kovač . Naglasila je da je smrtnost od moždanog udara u vukovarskoj bolnici nakon mirne reintegracije bila oko 50%, a desetak godina kasnije 14%, što je u skladu sa zemljama zapadne Europe te je rekla kako vukovarska bolnica ima 7 neurologa specijalista i 4 specijalizanta te da je odlično opremljena, ima 15 ležaja za hospitalizirane pacijente i dnevnu bolnicu.

Predsjednica hrvatskog neurološkog društva prof.dr.sc Zdravka Poljaković subspecijalist intenzivne neurologije Neurološke klinike KBC Zagreb rekla je kako je  pri razvoju neuroloških bolesti važna i prevencija, odnosno kontrola krvnog tlaka, šećera i masnoće u krvi,  tjelesna težina, tjelesna aktivnost, pravilna prehrane i  nepušenje.   

Ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac izrazila je ponos na rad  neurologinja i organizaciju ovoga skupa jer, kako je rekla, „osim stručnog i mukotrpnog rada imaju vremena i za znanost i razmjenu iskustava“.

Ispis
Vrh