Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

U Vukovarsko-srijemskoj županiji prvi zabilježeni slučaj oboljelih od korona virusa

  • 25. ožujka 2020.
  • Zdravstvo i socijalna skrb
fullscreen U VSŽ prvi zabilježeni slučaj oboljelih od korona virusa (1).jpg U VSŽ prvi zabilježeni slučaj oboljelih od korona virusa (1).jpg
U VSŽ prvi zabilježeni slučaj oboljelih od korona virusa (1).jpg
fullscreen U VSŽ prvi zabilježeni slučaj oboljelih od korona virusa (2).jpg U VSŽ prvi zabilježeni slučaj oboljelih od korona virusa (2).jpg
U VSŽ prvi zabilježeni slučaj oboljelih od korona virusa (2).jpg
fullscreen U VSŽ prvi zabilježeni slučaj oboljelih od korona virusa (3).jpg U VSŽ prvi zabilježeni slučaj oboljelih od korona virusa (3).jpg
U VSŽ prvi zabilježeni slučaj oboljelih od korona virusa (3).jpg
fullscreen U VSŽ prvi zabilježeni slučaj oboljelih od korona virusa (4).jpg U VSŽ prvi zabilježeni slučaj oboljelih od korona virusa (4).jpg
U VSŽ prvi zabilježeni slučaj oboljelih od korona virusa (4).jpg

Na današnjoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite potvrđen je prvi slučaj zaraze korona virusom i u našoj županiji.

Tim povodom je predsjednik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije i župan Božo Galić rekao kako se pojavila prva osoba oboljela od koronavirusa na području Vukovarsko-srijemske županije. Riječ je o gospođi iz Posavskih Podgajaca, povratnici iz Austrije gdje radi.

-„ Pohvaljujem uzorno ponašanje gospođe i njenog supruga, koji je u također u samoizolaciji i ponašali su se korektno. Gospođa je sada hospitalizirana u OBŽ u Vinkovcima. Poduzete su sve potrebne mjere i to je dobra stvar. Zahvalio bih svim zdravstvenim osobama, liječnicima, medicinskim sestrama te osoblju koji rade sve kako bi spasili naše živote.“ – rekao je župan Galić

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Zdravko Kelić rekao je kako smo županija koja ima jako puno osoba u samoizolaciji a svaki dan sve više osoba dolazi iz zapadnih država te i na taj način prijeti opasnost.

-„S današnjim danom u samoizolaciji je 998 osoba na području Vukovarsko-srijemske županije. I ova zaražena osoba došla je iz Austrije. Vjerujemo kako je točno, da su se zaražena osoba i njen suprug držali uputa i pravila te želimo poručiti da takve mjere poštuju i svi ostali koji su samoizolaciji. Ukoliko svi poštuju pravila i upute onda svi zajedno možemo dobiti ovu bitku protiv koronavirusa.  Ako će se neodgovorni pojedinci ponašati na drugačiji način, onda je to opasnost za sve nas. Još jednom apeliram na sve građane da se uozbiljimo još više nego do sada, da poštujemo struku, da prihvatimo njihove upute i da se ponašamo na način koji oni traže. Jedino tako možemo iz svega ovoga izaći jači, kao pobjednici.“ – rekao je načelnik Kelić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić izjavila je: -„ Riječ je o 61-godišnjoj bolesnici koja se 17. ožujka vratila s posla iz Austrije. Hospitalizirana je OBŽ Vinkovci i njezino zdravstveno stanje je stabilno prema raspoloživim informacijama od jutros, koju sam dobila od kolegice infektologinje. Kod povratka iz Austrije dobila je mjeru samoizolacije i prema informacijama koje smo dobili, ona se odmah stavila u samoizolaciju u svoju obiteljsku kuću u kojoj živi sa suprugom koji nije povratnik iz Austrije. Suprug se sam na svojevrstan način stavio u samoizolaciju od trenutka supruginog povratka kući. U tom razdoblju ni on nije izlazio iz kuće. To je iznimno povoljna situacija jer, ako sagledamo samo ovaj slučaj, osoba je od povratka kući imala samo jedan kontakt. To je poruka da je smisao samoizolacije da se osoba po povratku iz rizičnog područja izloži što je moguće manjem broju osoba ili gotovo nikome. Ako je to nemoguće izbjeći, onda to treba biti najmanji mogući broj osoba. Ponašanje ove bolesnice je jedan izrazito pozitivan primjer ponašanja osobe u samoizolaciji i prema riječima župana i načelnika županijskog Stožera civilne zaštite molimo doista sve osobe da se savjesno ponašaju kako se ponašala i ova gospođa. Onda ćemo doista moći reći da smo učinili sve da smanjimo broj  onih koji će se zaraziti od jedne osobe. To nam je cilj. Nastojimo svi dati sve u tom smislu.  Koliko svatko od nas učini pojedinačno, toliko ćemo se uspješno boriti protiv širenja ove bolesti.

Suprug nema simptoma, te je jučer popodne i službeno stavljen u 14-dnevnu samoizolaciju bez obzira što je tvrdio da je od povratka supruge također bio u svojevrsnoj samoizolaciji.

Budući se gospođa vratila 17. ožujka, to je model po kojemu se osobe koje se vraćaju iz inozemstva od 3. ožujka javljaju svom obiteljskom liječniku. Ta se gospođa uredno javila svojoj obiteljskoj liječnici i po pojavi simptoma ona se joj se telefonski javila koja je u OBŽ Vinkovci dogovorila njen prijem i uzimanje uzoraka. Uzorci su testirani jučer u Regionalnom dijagnostičkom centru u Osijeku te je jučer predvečer j potvrđen pozitivan nalaz.“

Načelnik Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular naveo je kako je Ministarstvo unutarnjih poslova stavio u nadzor osobe koje su u samoizolaciji  te istaknuo kako u ovom trenutku u našoj županiji ima 998 osoba i taj broj se mijenja iz dana u dan, ovisi o tome kako nekima ističe taj dan odnosno ulazak novih osoba  u taj sustav samoizolacije.

„Provjeravamo te osobe i podijelili smo se po policijskim postajama i po nadležnosti i od kada smo započeli s provjerom imali smo sveukupno 116 dojava o kršenju samoizolacije i do sada smo utvrdili 32 slučaja kršenja samoizolacije. Moram istaknuti kako se građani odgovornije ponašaju, jer jučer smo imali samo 3 dojave kršenja samoizolacije ali nakon naših provjera utvrdili smo da ni jedna osoba nije kršila samoizolaciju odnosno nije bila u našoj evidenciji.

Naši građani mogu biti odgovorni i javiti ako znaju da je netko boravio izvan granica, ako je netko boravio u blizini s osobom koja je moguće ili jeste zaražena, ili netko krši postupak samoizolacije, a mi ćemo sve provjeriti i utvrditi. Odluka nacionalnog Stožera o zabrani kretanja iz mjesta prebivališta / boravišta počela se provoditi od jučer u ponoć i naravno da očekujemo kako će tu biti nekih problema u hodu, koje nacionalni stožer nije mogao predvidjeti  sve životne situacije u toj Odluci.  Mi za sada doslovno provodimo tu odluku i za svako kretanje iz svoga mjesta traži se dozvola. Za sada nije bio veliki problem i naši građani su prilično odgovorni. Unutar 24 sata kako provodimo tu Odluku  evidentirali smo 30 slučaja kako osobe nisu imale dozvolu kretanja. Kako radimo na 16 punktova u našoj županiji, ne vidim da je to neki veliki problem i za očekivati je kako će u početku biti pojedinih osoba koje se ne snalaze ili ne znaju da moraju imati, gdje mogu izvaditi dozvolu ili sliično.

Ispis
Vrh