Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

U Posavskim Podgajcima održana 21. Raspjevana Cvelferija

  • 18. lipnja 2016.
  • Obrazovanje, Turizam i kultura
fullscreen 21. Raspjevana Cvelferija (5).jpg 21. Raspjevana Cvelferija (5).jpg
21. Raspjevana Cvelferija (5).jpg
fullscreen 21. Raspjevana Cvelferija (4).jpg 21. Raspjevana Cvelferija (4).jpg
21. Raspjevana Cvelferija (4).jpg
fullscreen 21. Raspjevana Cvelferija (3).jpg 21. Raspjevana Cvelferija (3).jpg
21. Raspjevana Cvelferija (3).jpg
fullscreen 21. Raspjevana Cvelferija (2).jpg 21. Raspjevana Cvelferija (2).jpg
21. Raspjevana Cvelferija (2).jpg
fullscreen 21. Raspjevana Cvelferija (1).jpg 21. Raspjevana Cvelferija (1).jpg
21. Raspjevana Cvelferija (1).jpg

Tradicionalna folklorno-kulturna manifestacija “Raspjevana Cvelferija”, održana je po 21. put, organizatori su zadovoljni, i ove godine okupili su se brojni znatiželjnici i zaljubljenici u tradicijske običaje. Pristigli su gosti iz cijele Hrvatske. A gotovo kontinuirano već više od dva desetljeća „Raspjevana Cvelferija“ pokazuje bogatu tradiciju županjske Posavine.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije manifestaciji su nazočili zamjenik župana Željko Cirba i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Andrija Matić.

Zamjenik Cirba je tom prilikom izrazio zadovoljstvo odazivom kako sudionika tako i gostiju koji su došli pratiti manifestaciju, te je istaknuo kako je ovaj naš kraj prekrasan i ima što pokazati, divne, prekrasne i vrijedne ljude, oranice i šume hrastove, svoje nošnje, svoju tradiciju i narodne običaje, kao i našu široku dušu koja ima puno toga za pokazati.

Prvu večer nastupali su zborovi i tamburaški sastavi s lokalnog područja, publici su se predstavile i dječje sekcije Kulturno-umjetničkih društava, a vrhunac događanja je današnji mimohod  folklornih skupina, jahača i konjskih zaprega te svečano otvorenje.

Raspjevana Cvelferija je tradicionalna folklorno-kulturna manifestacija kojoj je cilj očuvati i promovirati cvelferske plesove i običaje, a  na kojoj sudjeluju KUD-ovi iz Cvelferije i njihovi gosti.

Prva manifestacija održala se 1994. godine u Drenovcima, a od tada se svake godine održava naizmjenično u drugom selu Cvelferije.

Cvelferija je područje koje obuhvaća ovih 9 sela županjskog kraja: Vrbanja, Soljani, Strošinci, Drenovci, Đurići, Račinovci, Gunja, Rajevo Selo i Posavski Podgajci.

Naziv Cvelferija potječe iz vojnoga jezika. U doba kada je Hrvatska bila podijeljena na pukovnije, a one na niže jedinice satnije, područje ovih sela činilo je dvanaestu satniju. Od njemačkog zwölf što znači dvanaest ovaj kraj prozvan je Cvelferijom. A naziv se koristi i dan-danas.

Ispis
Vrh