Izbornik
heeader image

U Otoku obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije

  • 11. studenog 2009.
  • Ostalo
fullscreen U Otoku obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije (1).jpg
U Otoku obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije (1).jpg
fullscreen U Otoku obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije (2).jpg
U Otoku obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije (2).jpg
fullscreen U Otoku obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije (3).jpg
U Otoku obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije (3).jpg

Po prvi puta, Dan Vukovarsko-srijemske županije, obilježen je u Otoku, najmlađem gradu naše županije. Obilježavanje je počelo u jutarnjim satima, polaganjem vijenaca na gradskom trgu, te služenjem svete mise u župnoj crkvi, na blagdan sv. Martina, zaštitnika županije.

Zatim je održana svečana sjednica Županijske skupštine. Sjednicu je otvorio predsjednik Skupštine Antun-Toni Žagar, pozdravio je velik broj okupljenih gostiju, koji su došli uveličati svečanost iz domovine i inozemstva, te je podsjetio na današnji datum 1745. godine kada je osnovana Vukovarska županija, na čijim temeljima je nastala i današnja Vukovarsko-srijemska županija. Kako je prikazivanje filma, kao načina da se prezentira sve učinjeno u protekloj godini, odlično prihvaćeno proteklih godina – tako je i ove godine nakon govora predsjednika prikazan film, u kojem se moglo vidjeti da su pozitivni procesi u našoj županiji nastavljeni unatoč teškom razdoblju.

Nakon prikazivanja filma skupu se obratio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, te je naglasio kako je u protekloj godini dana dosta toga realizirano i da županija ima vrlo dobre makroekonomske pokazatelje unatoč krizi. Negativi trendovi su manji od prosjeka Republike Hrvatske, a župan je posebno zahvalio gospodarstvenicima u našoj županiji, koji su se borili za očuvanje radnih mjesta. Za iduću godinu je najavio nastavak aktivnosti na razvoju gospodarstva, a u tom smjeru će ići i Proračun Županije za iduću godinu.

Poslije župana gostima se obratio potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, koji je pohvalio impresivan film o dostignućima županije, jer su u godini recesije napravljeni izvrsni pomaci. „Te brojke su impresivne, unatoč teškim i složenim uvjetima“ – rekao je potpredsjednik. Najavio je donošenje državnog proračuna u kojem će biti mjesta za nastavak ulaganja u gospodarstvo, te ubrzavanje procesa ulaska u EU i ratifikaciju sporazuma sa Slovenijom – u kojem ni pod koju cijenu neće biti trgovanja teritorijem sa susjedima.

Potom se prišlo dodjeli nagrada. Počast županije, i to posthumno, dobio je general bojnik Blago Zadro za iznimnu hrabrost u domovinskom ratu i položen život u obrani Grada Vukovara. Nagradnu za životno djelo dobila je Milka Vida za doprinos društvenom i kulturnom životu Županije te humanitarni rad. Godišnje nagrade su dobili Tereza Krmek (za izniman doprinos humanizaciji bolničkog liječenja djece), Zvonimir Vanđura (za doprinos društvenom i kulturnom životu svog kraja), Tomislav Talanga (za doprinos razvitku znanosti i obrazovanja), MPG Lipa (za doprinos kulturnom i društvenom životu Županije), Gradski muzej Vukovar (za 60 godina rada na čuvanju i prezentaciji kulturne baštine vukovarskog kraja), Toka-Pan Promet (za doprinos razvoju gospodarstva i turizma), Protein Bobota (za doprinos razvoju gospodarstva) i Vinkovački vodovod i kanalizacija (za doprinos razvoju gospodarstva). Povelje su primili Ivkom Komletinci (za doprinos razvoju gospodarstva), KUD Kristal-Sladorana (povodom 60-e obljetnice rada i očuvanja tradicijske kulture), KUD Mijat Stojanović (povodom 100-te godišnjice rada i očuvanja tradicijske kulture) i DVD Drenovci (povodom obilježavanja 100 godina postojanja).

U ime svih nagrađenih, gostima se obratila Milka Vida, koja se zahvalila na uručenim nagradama, koje bi trebale služiti kao poticaj za daljnji rad, činjenje dobrih djela i poboljšanje života.

Svečana sjednica je nastavljena kulturno – umjetničkim programom gdje su nastupili KUD-ovi iz Cerića i Komletinaca, te Gradski pjevački zbor iz Otoka.

Ispis
Vrh