Izbornik
heeader image

Svečano potpisani sporazumi o financiranju obnove Radničkog doma u Vukovaru

  • 30. svibnja 2011.
  • Prostorno uređenje i graditeljstvo
fullscreen Svečano potpisani sporazumi o financiranju obnove Radničkog doma u Vukovaru (1).jpg
Svečano potpisani sporazumi o financiranju obnove Radničkog doma u Vukovaru (1).jpg
fullscreen Svečano potpisani sporazumi o financiranju obnove Radničkog doma u Vukovaru (2).jpg
Svečano potpisani sporazumi o financiranju obnove Radničkog doma u Vukovaru (2).jpg
fullscreen Svečano potpisani sporazumi o financiranju obnove Radničkog doma u Vukovaru (3).jpg
Svečano potpisani sporazumi o financiranju obnove Radničkog doma u Vukovaru (3).jpg

U Vukovaru u Radničkom domu održana je danas svečanost potpisivanja dvaju sporazuma o financiranju koji pokrivaju projekt: "Nasljeđe kao sredstvo razvoja. Obnova arhitektonskog nasljeđa u središtu grada Vukovara – održiva obnova i razvoj ratom razorene zajednice".

Sporazume koji definiraju provedbu projekta potpisali su šef delegacije Europske komisije Paul Vandoren, stalna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih Naroda UNDP-a Louisa Vinton, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva mr.sc. Božidar Pankretić, te predsjednica Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara mr.sc.Ljiljana Blažević, u nazočnosti vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića i gradonačelnika Vukovara Željka Sabe.

Financijska sredstva za projekt ukupno iznose 1,34 milijuna eura, od čega EU osigurava 1 milijun eura kroz regionalni program Europskog parlamenta, dok udio Fonda za obnovu i razvoj Vukovara iznosi 340.000 eura. Projekt će u Vukovaru provoditi UNDP kroz razdoblje od dvije godine.

Projekt ima svrhu obnoviti fasade Radničkog doma, najreprezentativnijeg arhitektonskog spomenika u središtu grada Vukovara i voditi široke konzultacije u pogledu budućnosti njegova unutarnjeg prostora. Cilj je pomoći obnoviti kulturno nasljeđe grada te tako povećati privlačnost grada kao turističke destinacije i promicati obnovljen osjećaj zajednice promičući međukulturalni i međuetnički dijalog

„Europska unija gleda na obnovu Radničkog doma u Vukovaru kao na prijelaz iz bogate povijesti u još bogatiju budućnost u duhu pomirbe, multikulturalnosti te procvata grada i građana Vukovara“, istaknuo je Vandoren.

Prema riječima potpredsjednika Vlade Pankretića, iz državnog proračuna Hrvatska je do danas u povratak prognanika i izbjeglica - a radilo se o milijun osoba - uložila 5,2 milijarde kuna. Istaknuo je i kako je obnova Radničkog doma ne samo doprinos poslijeratnoj obnovi Vukovara već i izgradnji zajedništva njegovih građana.

Pozdravljajući nazočne i zahvalivši se na pomoći Europskoj uniji u sufinanciranju obnove Radničkog doma, župan Galić je istaknuo kako je ovo iznimno važan dan za Vukovarsko-srijemsku županiju, budući kako je riječ o obnovi objekta  koji će  zasigurno obogatiti sadržaje društvenog  života žitelja Vukovarsko-srijemske županije, te privlačnosti ove  županije kao turističkog odredišta.

Kompleks Radničkog doma je registrirani arhitektonski spomenik visoke A kategorije. Tijekom bitke za Vukovar 1991. godine kompleks je pretrpio teška razaranja.

Obnova je počela 1998. i do sada je obnovljen strukturni integritet zgrade i postavljen novi krov. Za dovršetak obnove Radničkog doma prema procjenama potrebno je još oko 40 milijuna kuna.

Ispis
Vrh