Izbornik
heeader image

Svečano obilježen Svjetski dan voda

  • 22. ožujka 2019.
  • Ostalo
fullscreen Svečano obilježen Svjetski dan voda (1).jpg
Svečano obilježen Svjetski dan voda (1).jpg
fullscreen Svečano obilježen Svjetski dan voda (2).jpg
Svečano obilježen Svjetski dan voda (2).jpg
fullscreen Svečano obilježen Svjetski dan voda (3).jpg
Svečano obilježen Svjetski dan voda (3).jpg
fullscreen Svečano obilježen Svjetski dan voda (4).jpg
Svečano obilježen Svjetski dan voda (4).jpg

U kongresnoj dvorani hotela 'Jezero' Nacionalnog parka Plitvička jezera zamjenik župana Josip Dabro nazočio je svečanom obilježavanju Svjetskog dana voda, u organizaciji Hrvatskih voda.

Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.  Ovogodišnja tema Svjetskog dana voda je "Nikoga ne smijemo ostaviti po strani - Voda za sve" i upućuje na razmatranje rješenja iz prirode za vodne izazove s kojima se suočavamo u 21. Stoljeću i da se na taj dan, diljem svijeta, posebice upozori na probleme vezane za vodu i vodne resurse. 

Tom je prigodom izaslanik predsjednika Vlade RH  i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao da Hrvatska obiluje velikim rezervama vode i kako smo po vodnom bogatstvu u europskom i svjetskom vrhu, ali to bogatstvo trebamo čuvati i razumno koristiti. Ministar Ćorić je naveo da Hrvatska provodi programe sanacije gubitaka pitke vode u vodovodnim sustavima, te je izjavio: - "Gubici vode u Hrvatskoj su prosječno oko 50 posto, rekonstruiramo mreže da bi gubici bili prihvatljivi, a to se čini paralelno s izgradnjom novih aglomeracijskih sustava." Istaknuo je da Hrvatska čini sve kako bi voda bila dostupna svima, to jest da se svi građani mogu priključiti na javne vodoopskrbne sustave, kako na otocima tako i u udaljenim ruralnim sredinama. Tu mogućnost sada ima 94 posto građana, a priključeno ih je 86 posto. 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je rekao da Hrvatska s vodom mora postupati racionalno, te naveo kako treba raditi i razdjelne sustave odvodnje, jedne za sanitarnu odvodnju, a druge za oborinsku, što će, dodao je, zahtijevati nove investicije. Do sada se, zbog nedostatka novca, gradio mješoviti sustav odvodnje, no sada, u novije doba, treba učiniti sve da se ti sustavi odvoje, da na pročistače dolaze manje količine vode, a da se kišnica ne onečišćuje, nego se koristi za druge namjene ili odvodi čista u rijeke.

Ispis