Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Sudjelovanje na 7. Međunarodnoj energetskoj konferenciji u Zagrebu

  • 24. veljače 2017.
  • Priroda i zaštita okoliša
fullscreen 7. Međunarodna energetska konferencija (1).JPG 7. Međunarodna energetska konferencija (1).JPG
7. Međunarodna energetska konferencija (1).JPG
fullscreen 7. Međunarodna energetska konferencija (2).jpg 7. Međunarodna energetska konferencija (2).jpg
7. Međunarodna energetska konferencija (2).jpg
fullscreen 7. Međunarodna energetska konferencija (3).jpg 7. Međunarodna energetska konferencija (3).jpg
7. Međunarodna energetska konferencija (3).jpg

Danas se u organizaciji Hrvatskog klastera konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora, održala edukacija o Važnosti biomase i ruralnog razvoja te jačanja konkurentnosti drvo-prerađivačkog sektora. Na konferenciji je sudjelovao Upravni odjel za prostorno uređenje gradnju i zaštitu okoliša, Odsjek za zaštitu okoliša i prirode.

Ispred odsjeka za zaštitu okoliša i prirode su sudjelovali zamjenica pročelnice Nataša Radojčić, i viši stručni suradnik za zaštitu okoliša Zlatko Gelemanović.

Međunarodna energetska konferencija već sedmu godinu zaredom ima za cilj promjenu javne percepcije o mogućnostima proizvodnje energije iz biomase.

Konferencija je održana u suorganizaciji sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, REGEA-om te pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Revidirana EU Direktiva obnovljivih izvora energije, objavljena u energetskom paketu tzv. čiste energije, sadrži mnogo novih prijedloga i mogućnosti, dok klimatski Sporazum iz Pariza predviđa smanjenje emisija CO2 od 40% do 2030. godine te potpuno napuštanje fosilnih goriva prije 2050.

Najavljeno uvođenje trošarina na proizvodnju energije iz biomase predstavlja eutanaziju svih ulagača u kogeneracijska postrojenja i pripadajuće proizvođače drvnog peleta, poruka je koja se čula na početku 7. međunarodne energetske konferencije o biomasi i OIE.

Nema retroaktivnih mjera, trošarine se uvode na fosilna goriva, to je politika Europske komisije, rekao je na otvaranju hrvatski eurozastupnik Davor Škrlec. Nužna je sinergija svih javnih politika, što u Hrvatskoj trenutno izostaje. Prema podacima EUROSTAT-a, Hrvatska je ispunila cilj od 20 % udjela energije iz OIE, no treba uzeti u obzir činjenicu da se to uglavnom odnosi na energiju iz vjetra. Može se dogoditi da Europska komisija pokrene postupak provjere kršenja propisa, i pitanje je kako se postaviti, istaknuo je Škrlec.

Predstavljen je i niz tehnoloških inovacija i najboljih europskih praksi u proizvodnji biomase i energije iz drva, uglavnom iz Austrije te iz Češke i Italije. U Hrvatskoj je još uvijek prisutan investicijski val u kogeneracijska postrojenja, a projektanti, investitori, bankari i tvrtke raspravljali su o isplativosti projekata. Regionalna energetska agencija SZ Hrvatske (REGEA) predstavila je projekt za uspostavu samoodrživih bioenergetskih naselja – BioVill, financiran iz fondova EU.

Na glavnoj panel raspravi zaključeno je kako će eutanazija tvrtki koje su ulagale desetine milijuna eura u proizvodnju električne energije ili proizvodnju ekološkog goriva drvnog peleta smanjiti zaposlenost u ruralnim područjima, što će nesumnjivo dinamizirati iseljavanje. Dinamiziranje iseljavanja progresivno smanjuje smisao ruralnih područja što, sa svoje strane, čini resurse na tim osjetljivim područjima jalovim resursima.

Hrvatska proizvodi 1% od ukupne svjetske biomase te je izrazito važno nastaviti sa dosadašnjim postignutim trendom i u budućnosti, kako bi u konačnici RH ispunila cilj sukladno Europskim direktivama u dijelu osiguravanja energije iz OIE.

Ispis
Vrh