Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Stanje proizvodnje i trženje voća i povrća

  • 05. studenog 2010.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj

U organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskoga prostora u Vukovaru je održan sastanak na temu Stanje proizvodnje i trženje voća i povrća. Sastanku su ispred Vukovarsko-srijemske županije prisustvovali župan Božo Galić, zamjenik župana Željko Cirba te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskoga prostora Andrija Matić. Skup je počeo pozdravnim riječima pročelnika Matića, te kraćim uvodom i obrazloženjem razloga saziva i prijedlogom tijeka skupa.

Cilj sastanka je spoznati status, probleme i potencijale voćara i povrtlara na području naše županije, ponuditi rješenja, poglavito kod organiziranja, proizvodnje i trženja. U konačnici, namjera sazivača je pridobiti sudionike za potporu osnivanja klastera.

Božo Galić, župan vukovarsko-srijemski i Željko Cirba zamjenik župana pozdravili su nazočne te izrekli i nedvojben stav Vukovarsko-srijemske županije koja zagovara bolju organiziranost i nudi potporu u osnivanju klastera.

Koordinator za ekonomski razvoj Vukovarsko-srijemske županije Friedrich Jakupec održao je prezentaciju o stanju proizvodnje i trženja voća i povrća u Republici Hrvatskoj te mogućnostima organiziranja voćara i povrtlara prema uspješnim modelima EU. Jakupec je istaknuo kako je stanje u proizvodnji voća i povrća na području županije vrlo loše te da se  godišnje uveze hrane u vrijednosti čak 2 milijarde dolara, unatoč tome što imamo dobre uvjete za uzgoj voća i povrća. Dodao je i kako se previše uzgajaju usjevi poput pšenice koju je kasnije teško prodati pa je potrebno pomoću klastera promijeniti tu situaciju.

Svi sudionici sastanka su podržali inicijativu Vukovarsko-srijemske županije za osnivanjem klastera povrtlarske i voćarske proizvodnje, te će nakon potrebitih dogovora, uslijediti saziv inicijalne skupine.

Ispis
Vrh