Izbornik
heeader image

Spomen područje Minsko polje sa spomenikom i interpretacijskim centrom u Lovasu

  • 20. svibnja 2019.
  • Ostalo
fullscreen Spomen područje Minsko polje sa spomenikom i interpretacijskim centrom u Lovasu
Spomen područje Minsko polje sa spomenikom i interpretacijskim centrom u Lovasu

U organizaciji Općine Lovas i Društva arhitekata Varaždin u Lovasu je jučer otvorena izložba natječajnih radova likovnog i arhitektonsko-urbanističko-krajobraznog natječaja za izradu likovnog rješenja Spomen područje minsko polje s spomenikom i interpretacijskim centrom. 

Na natječaj za čiju je provedbu bilo zaduženo Društvo arhitekata prispjela su 33 rada a kao najbolji rad ocijenjen je rad autora Bernarde Silov dipl.ing.arh., Božice Dea Matasić red.prof.art., Kristine Rogić dipl.ing.arh., Davoa Silov dipl.ing.arh. Odabranim idejnim rješenjem namjera je općinskih vlasti sumještanima poginulim u Domovinskom ratu odati počast gradnjom spomenika i uređenjem bivšeg minskog polja na kojem je 1991. godine počinjen jedan od najokrutnijih zločina u Domovinskom ratu.

Najmasovniji zločin počinjen je 18. listopada 1991., kada su pripadnici Teritorijalne obrane i jedinice “Dušan Silni”, koristeći ih kao živi štit, natjerali 51 mještanina Lovasa da na ulazu u selo očiste polje od mina koje je JNA prethodno postavila. Od eksplozije mina stradao je 21 Lovaščanin, a 14 ih je ranjeno.

Do kraja godine trebao bi biti gotov projektantski dio posla, a potom bi se iduće godine išlo na raspisivanje ostalih natječaja s ciljem početaka realizacije cijelog projekta kojega Općina provodi u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije izložbu je popratila pročelnica UO za turizam i kulturu VSŽ, Marija Budimir.

Ispis
Vrh