Izbornik
heeader image

Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine

 • 17. svibnja 2020.
 • Ostalo
fullscreen Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (1).jpg
Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (1).jpg
fullscreen Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (2).jpg
Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (2).jpg
fullscreen Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (3).jpg
Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (3).jpg
fullscreen Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (4).jpg
Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (4).jpg
fullscreen Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (5).jpg
Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (5).jpg
fullscreen Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (6).jpg
Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (6).jpg
fullscreen Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (7).jpg
Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (7).jpg
fullscreen Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (8).jpg
Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (8).jpg
fullscreen Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (9).jpg
Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (9).jpg
fullscreen Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (10).jpg
Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (10).jpg
fullscreen Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (11).jpg
Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (11).jpg
fullscreen Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (12).jpg
Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (12).jpg
fullscreen Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (13).jpg
Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (13).jpg
fullscreen Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (14).jpg
Šest godina od katastrofalne poplave županjske Posavine (14).jpg

Uslijed topljenja snijega u Alpama te obilna kiša koja je padala više od godišnjeg prosjeka, nakupljale su se velike količine vode na području jugoistočne Europe, koje su izazvale je kataklizmu epskih razmjera. Korita rijeke Save su se širila i razina vode podizala iz minute u minutu i borba se vodila od Štitara i Županje sve do Strošinaca.

Toga dana, u subotu 17.svibnja vodostaj rijeke Save dosegnuo je 1193 te je u 14:00 sati pripremljeno 50 autobusa koji su bili na određenim sabirnim točkama i započela je evakuacija stanovništva, a krenula je evakuacija i stoke za koju su pripremljeni kamioni.

Zbrinjavali su se stanovnici naselja Babina Greda, Štitar, Županja, Bošnjaci, Posavski Podgajci, Rajevo Selo, Gunja, Đurići, Račinovci, a radilo se i na utvrđivanju kritičnih točaka nasipa duž korita rijeke Save.

Na žalost, sve to je rezultiralo puknućem nasipa na dva mjesta, u 14:55 sati u Rajevom Selu te u 15:12 sati u Račinovcima.

U tijeku evakuacije, javila se određena nevjerica ljudi te su u početnim trenucima odbijali biti evakuirani, te je cijelo popodne i noć policija i snage civilne zaštite obilazila ugrožena naselja i pozivala ljude na evakuaciju.

Voda je potpuno zarobila navedena mjesta a Gunja, je najviše stradala zbog najniže točke nadmorske visine.

Nakon šest godina od tog događaja još uvijek nije, sve što je voda dotakla i uništila, obnovljeno i dovedeno u okvire mogućeg života. Ogromna lekcija o snazi vode i upozorenje da je u cijelom prostoru, lijepom nizu naselja uz rijeku važno poštivati snagu vode te uvijek pomalo oprezno graditi život uz nju. S vremenom sve se vraća u normalno stanje ali ožiljci ostaju na ljudima koji su život stvarali uz rijeke i vode.

Poplava je katastrofa koja se događa uvijek kad zaboravimo koliko trebamo u prostoru na kojem živimo ostaviti vodi njen dio, jer od vode imamo višestruku korist, a kad zaboravimo mjeru voda sama dođe po svoj dio i na nemilosrdan način nas upozori.

U poplavi poginule su dvije osobe, stradala su naselja tri općine, na više od 7.500 objekata zabilježene su štete, na 19 zgrada javnih ustanova štete se procjenjuju na preko 8 milijuna kuna, štete na infrastrukturi se procjenjuju na preko 220 milijuna kuna, broj evakuiranog stanovništva se procjenjuje na oko 13.000, procjena privremenog smještaja i financiranja potreba evakuiranog stanovništva procjenjuje se na preko 13 milijuna kuna, a procjena je kako je preko 8 tisuća komada stoke evakuirano. Preko 10.000 komada životinja je uginulo, a poplavljeno preko 8.500 ha poljoprivrednog zemljišta. Ukupna materijalna šteta od poplava na području županjske Posavine procjenjuje se na preko 1,7 milijardi kuna.

Sve evakuirane se zbrinulo na adekvatan način u javnim i privatnim prostorima na područjima naselja naše Županije.

U toku noći vidjelo se da će voda bitno ugroziti i naselja Vrbanja, Drenovci, Bošnjaci te se do jutra utvrdio prijedlog o nužnosti branjena navedenih naselja.

U nedjelju 18. svibnja, kada je vodostaj rijeke Save bio 1160 cm te je nastavio opadati, župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić donio je odluku o utvrđivanju druge crte obrane i tom Odlukom spriječeno je plavljenje naselja Drenovci, Vrbanja i Soljani kao velikih cijelina. Vodni val se korištenjem kanalskih i riječnih tokova, te presijecanjem cesta na četiri mjesta preusmjerio ka šumama Spačvanskog bazena čime je većina vode otklonjena od daljnjeg plavljenja naseljenih prostora. Nastavljene su aktivnosti evakuacije i zbrinjavanja, aktivnosti u provođenju mjera obrane od poplava.

Za radove na obrani nasipa i utvrđivanju druge crte obrane: ugrađeno preko 1.000 000 vreća, ugrađeno preko 3.000 m³ kamena, preko 26.000m³  pijeska – što je oko 2.600 raznih prijevoza, preko 2.700 jumbo vreća.

U pomoć se uključila i hrvatska vojska te policija, vatrogasci, Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja kao i brojni stanovnici Vukovarsko-srijemske županije i cijele Hrvatske.

Župan Galić, prisjećajući se tih teških dana i borbe s nabujalom vodom, rekao je:  - „Poplava je bila velikih razmjera koju nitko nije očekivao. Zadovoljan sam reakcijama županijskog i lokalnog  Stožera neposredno uoči i nakon poplave, ali ne i nekim odlukama s državne razine. Dosada je učinjeno mnogo na poboljšanju sustava obrane od poplave ali ima i segmenata u koje se i dalje mora ulagati.“, te je podsjetio kako su 15. svibnja bili podignuti svi stožeri te aktivirana i obrana od oborinskih voda, a dan poslije podignute su sve operativne snage županije.

Spomenuvši Odluku o uspostavi druge linije obrane župan Galić je izjavio: - „Vodni tok preusmjeren je ka Spačvanskim šumama. Na ovaj način spriječeno je širenje vodnog vala prema naseljima Općine Drenovci i Vrbanja. Ubrzo se krenulo u sanaciju terena, uklanjanje uginulih životinja, a omogućena je i opskrba električnom energijom, osigurana prohodnost komunikacija, tehnička i pitka voda… U međuvremenu pokrenute su brojne aktivnosti kako do ovakvih poplava više ne bi došlo pa je tako predloženo da se u daljnje projekte stave i mogući kanalski pravci koji će u vremenima koja dolaze osigurati odvođenje vode prema Spačvanskim šumama bez većih šteta. Ukazuju i na potrebu za opremanjem sustava civilne zaštite kao i maksimalno inzistiranje na kanalu Dunav-Sava jer će isti u mnogome rješavati ovaj problem.“

-„Poplava rijeke Save je lekcija koja nas je sve naučila kako treba razmišljati i podizati sigurnost življenja uz rijeku Savu.“ - zaključio je župan Galić.

Ispis
Vrh