Izbornik
heeader image

Sastanak župana i predstavnika 3 NUTS II regije Republike Hrvatske na Bjelolasici

  • 12. ožujka 2010.
  • Ostalo
fullscreen Sastanak župana i predstavnika 3 NUTS II regije Republike Hrvatske na Bjelolasici (1).jpg
Sastanak župana i predstavnika 3 NUTS II regije Republike Hrvatske na Bjelolasici (1).jpg
fullscreen Sastanak župana i predstavnika 3 NUTS II regije Republike Hrvatske na Bjelolasici (2).jpg
Sastanak župana i predstavnika 3 NUTS II regije Republike Hrvatske na Bjelolasici (2).jpg

Danas se u Hrvatskom olimpijskom centru – HOC Bjelolasica u Karlovačkoj županiji, održava sastanak župana i predstavnika svih županija Republike Hrvatske, kao i Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske, Agencije za regionalni razvoj RH te županijskih razvojnih agencija.

Delegaciju Vukovarsko-srijemske županije predvodi župan Božo Galić zajedno sa zamjenikom župana Željkom Cirbom, pročelnikom Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i kapitalna ulaganja Zoranom Vidovićem te predstavnicima Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o., zamjenicom direktora Mirtom Štrk i voditeljem Odjela za regionalni razvoj Ivanom Rimcem.

Župan Božo Galić, u ulozi sudomaćina istoimenog skupa kao predsjednik Hrvatske zajednice županija, uz župana Karlovačke županije Ivana Vučića, u svom uvodnom govoru istaknuo je zadovoljstvo što su se ovdje na Bjelolasici okupili svi nositelji regionalnog razvoja Republike Hrvatske, kako s državne tako i s regionalne razine, a kako bi kvalitetno raspravili sva pitanja koja se nameću novim Zakonom o regionalnom razvoju te podzakonskim aktima koji trebaju stupiti na snagu, a u svjetlu donošenja Strategije regionalnog razvoja RH, a koja će nesumnjivo utjecati na razvoj županija sve tri NUTS II regije u Republici Hrvatskoj – Panonsku, Sjeverozapadnu i Jadransku Hrvatsku.

U prvom dijelu sastanka održane su prezentacije o pravnom okviru politike regionalnog razvoja Republike Hrvatske. Uvodni govor o predmetnoj temi održao je Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva  Božidar Pankretić, o Strategiji regionalnog razvoja RH nazočne je izvijestio državni tajnik za regionalni razvoj Karlo Gjurašić te o Zakonu o regionalnom razvoju i proizlazećim podzakonskim aktima RH, ravnatelj Uprave za integrirani regionalni razvoj MRRŠVG, Ivo Žinić.

Na kraju prvog dijela sastanka Institut za međunarodne odnose Zagreb proveo je anketu župana o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, a koja će nakon obrade podataka biti dostupna javnosti.

U drugom dijelu sastanka održane su prezentacije predstavnika županija na temu zajedničkih regionalnih i međuregionalnih projekata i efikasnog budućeg sustava međusobnog informiranja i komuniciranja. Održane su slijedeće prezentacije:

  1. Tehnološko-inovacijski centar Međimurje – Matija Derk (direktor - REDEA)
  2. Jadranski holistički sustav zaštite od požara – Davor Lonić (pročelnik - Zadarska županija)
  3. Plovni put Panonske Hrvatske – Marijan Štefanac (pročelnik - Brodsko-posavska županija)
  4. Zajedničko predstavništvo svih regija RH u Bruxellesu – Božo Galić (predsjednik Hrvatske zajednice županija / župan –  Vukovarsko-srijemske županije)
  5. Kratko izlaganje o važnosti centralnog europskog koridora – Ruta 65  - Predrag Štromar (župan-Varaždinska županija)
  6. Dogovor župana Panonske Hrvatske vezano uz nastavak suradnje na „2. Panonskom biciklističkom maratonu“ u lipnju 2010.  – Ivan Vučić (župan – Karlovačka županija)

U ovom dijelu sastanka župan Božo Galić iznio je nazočnima u svojoj prezentaciji prijedlog Hrvatske zajednice županija, da se objedine hrvatska regionalna predstavništva u Briselu, a radi smanjenja troškova, racionalizacije rada, stvaranja jake regionalne hrvatske točke u središtu Europske unije, sinergije, jače efikasnosti, efektivnosti i vidljivosti te suradnje, partnerstva i bolje zastupljenosti hrvatskih interesa u Briselu.

Ispis
Vrh