Izbornik
heeader image

Sastanak s vlasnicima farmi mliječnih krava

  • 11. ožujka 2011.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj

U organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima je održan sastanak s vlasnicima farmi mliječnih krava izgrađenih po Operativnom programu koji imaju probleme zbog nedostatka hrane kao posljedice elementarnih nepogoda u prošloj godini. Ova tema pobudila je raspravu i na sjednici Skupštine Vukovarsko-srijemske županije te su na inicijativu vijećnika Marka Petrovića djelatnici Hrvatske poljoprivredne komore u našoj županiji razgovarali s 24 vlasnika farmi te su došli do spoznaje da čak 14 – torica nemaju dostatne količine hrane za svoju farmu.

Voditelj sastanka i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Andrija Matić predložio je da se ovaj problem rješava uz pomoć kreditne linije s Croatia Bankom, odnosno dopunom Programa koji županija već više godian provodi te bi se tim dopunama financirala i kupovina hrane uz 4 postotnu kamatu u kreditnom iznosu od najmanje 40.000 kuna. Prijedlog je prihvaćen te su doneseni i određeni zaključci.

Vukovarsko-srijemska županija izmijenit će i dopunit Pravilnik o uvjetima i načinu korištenja sredstava za kreditiranje razvitka poljoprivrede na način da se među namjene koje se kreditiraju uvrsti i hrana za poljoprivredna gospodarstva koja su izgradila farme muznih krava po Operativnom programu, a imaju nedostatak hrane uzrokovan prošlogodišnjom poplavom. O visini kreditnog zahtjeva, kojega kandidati mogu zatražiti žurno po uobičajenom postupku odlučivat će se sljedećih 10-tak dana na nadležnom povjerenstvu uz prethodno mišljenje županijskih ureda HPK i HPA. Zaključci će se dostaviti svim poljoprivrednim gospodarstvima u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja su izgradila farme muznih krava po Operativnom programu kao i županijskim uredima HPK i HPA.

U drugom dijelu sastanka zaključeno je kako Vukovarsko-srijemska županija pristupa provedbi pilot projekta „Sustavno ispitivanje metabolizma mliječnih krava“ u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom iz Osijeka i provedbi Programa poboljšanja isplativosti proizvodnje mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima primjenom analitike stočne hrane u suradnji s HPA, u početku na 5 mliječnih gospodarstava.

Ispis
Vrh