Izbornik
heeader image

Radionica održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije

  • 18. veljače 2013.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj, Turizam i kultura, Priroda i zaštita okoliša

U Vinkovcima je održan  prvi dan radionice održivog razvoja,  koja će se nastaviti 19. i 20. veljače 2013. Radionicu u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj organizira Udruga „Eko Slavonija“ s ciljem okupljanja što više sudionika iz različitih sektora društva (gospodarstva, lokalne i regionalne samouprave, civilnog društva…) radi iznalaženja novog koncepta održivog razvoja za našu županiju pa i cijelu istočnu Slavoniju.

Održivi razvoj kao životna filozofija nije samo opstanak, nego se pri tom misli i na uspjeh malih poljoprivrednih gospodarstava i seoskog prostora uopće. Poljoprivredna politika mora dopustiti značajnije sudioništvo lokalne samouprave u gospodarenju prirodnom osnovom: tlom, vodom i šumama. Mora ponuditi modele u kojima se mogu snaći i mala obiteljska gospodarstva kroz dopunske aktivnosti, npr.: finalizacija, energija, okolišni programi, proizvodnja tradicijskih proizvoda, seoski turizam i dr. K tome, veće danas smo svjedoci da je pored proizvodnje hrane, druga najvažnija zadaća poljoprivrede proizvodnja energije. Ona se pokazala kao najbolja razvojna mogućnost za neka poljoprivredna gospodarstva u našoj županiji. Obnovljivi izvori energije danas zaokupljaju značajan dio aktivnosti naše županije te će i to biti jedna od tema u sljedećim danima radionice. I treća zadaća poljoprivrede je očuvanje i unapređenje okoliša, pa je s tim u uskoj vezi i opća politika gospodarenja otpadom.

Na prvom danu radionice predavanje su održali Vjeran Piršić iz „Eko Kvarner-a“ i Katarina Kozina iz „Eko Slavonije“. Riječ je bilo o definiciji održivog razvoja i zašto je on potreban Vukovarsko-srijemskoj županiji. Zatim se govorilo kako restaurirati i sustavno podržavati autohtonu održivu poljoprivredu kao nositelja razvoja VSŽ s naglaskom na mala obiteljska gospodarstva, što je „slow food Slavonica,“ te na kraju što je to odgovorni i održivi turizam i zašto je upravo on adekvatan za istočni dio Slavonije. Slijedeća dva dana, s početkom u 10,00 sati, nastavljaju se radionice, a  teme su: korištenje obnovljivih izvora energije i problematika gospodarenja otpadom. Zainteresirani se još uvijek mogu uključiti na radionice i sudjelovati svojim  prijedlozima i rješenjima  u stvaranju novog koncepta održivog razvoja.

Ispis

Priloženi dokumenti

Vrh