Izbornik
heeader image

Promoviran „Crni sendvič“ od slanine crne slavonske svinje „fajferice“

  • 20. rujna 2019.
  • Ostalo
fullscreen Promoviran Crni sendvič (1).jpeg
Promoviran Crni sendvič (1).jpeg
fullscreen Promoviran Crni sendvič (1).jpg
Promoviran Crni sendvič (1).jpg
fullscreen Promoviran Crni sendvič (2).jpeg
Promoviran Crni sendvič (2).jpeg
fullscreen Promoviran Crni sendvič (2).jpg
Promoviran Crni sendvič (2).jpg
fullscreen Promoviran Crni sendvič (3).jpeg
Promoviran Crni sendvič (3).jpeg
fullscreen Promoviran Crni sendvič (3).jpg
Promoviran Crni sendvič (3).jpg
fullscreen Promoviran Crni sendvič (4).jpg
Promoviran Crni sendvič (4).jpg
fullscreen Promoviran Crni sendvič (5).jpg
Promoviran Crni sendvič (5).jpg
fullscreen Promoviran Crni sendvič (6).jpg
Promoviran Crni sendvič (6).jpg
fullscreen Promoviran Crni sendvič (7).jpg
Promoviran Crni sendvič (7).jpg
fullscreen Promoviran Crni sendvič (8).jpg
Promoviran Crni sendvič (8).jpg
fullscreen Promoviran Crni sendvič (9).jpg
Promoviran Crni sendvič (9).jpg
fullscreen Promoviran Crni sendvič (10).jpg
Promoviran Crni sendvič (10).jpg
fullscreen Promoviran Crni sendvič (11).jpg
Promoviran Crni sendvič (11).jpg
fullscreen Promoviran Crni sendvič (12).jpg
Promoviran Crni sendvič (12).jpg

U okviru manifestacije 54. Vinkovačkih jeseni, u Vinkovcima održana je promocija „Crnog sendviča“, nove gastro delicije i autohtonog proizvoda Vukovarsko-srijemske županije.

Promociji sendviča nazočili su župan Božo Galić, a u kvalitetu zdrave slanine od crne svinje, kombiniran s drugim zdravim prilozima, kojima se popunjava crno pecivo, moglo su se uvjeriti i izaslanstvo iz Dubrovačko-neretvanske županije na čelu sa županom Nikolom Dobroslavićem.

- „Kušali smo ‘’crni sendvič’’, najprije bih rekao da je odlična ideja da se on napravi od crne slavonske svinje, koja je iznimno kvalitetna. Dobili smo proizvod koji će, nadam se, prvenstveno mladi prihvatiti. Sendvič je odličan, a takvi su i inače proizvodi od crne slavonske svinje.“ - rekao je župan Dobroslavić.

Župan Galić ocijenio je pozitivno ovaj hvalevrijedan projekt kako bi se fajferica još više upotrebljavala u prehrani te i na ovaj način promovirala, pa je istaknuo: -“Crna slavonska svinja ekološki se hrani i daje ekološko, kvalitetno meso. Današnja promocija Crnog sendviča pokazuje kako mi u Slavoniji imamo jako dobrih i kvalitetnih proizvoda, a crna slavonska svinja, kako mi kažemo „fajferica“, sigurno je jedan od boljih.“

Pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Marija Budimir je istaknula: „Željeli smo biti poveznica između uzgajivača crne slavonske svinje i ugostitelja koji bi u budućnosti mogli „Crni sendvič“ uvrstiti u svoju ponudu. Uz već poznate slavonske specijalitete poput kulena, šunke, kobasica, čvaraka slanina je nerijetko bila u drugom planu, a upravo s ovim projektom je cilj popularizirati slaninu kroz primamljiv proizvod. Zamišljeno je da se distribucija sirovine za izradu sendviča vrši preko Agro-klastera d.o.o.  Priča je vrlo jednostavna – ponuditi nešto drugačije, ali u duhu podneblja u kojem živimo. Crna slavonska svinja ekološki se hrani i daje ekološko, kvalitetno meso. Dokazano je da slanina crne slavonske svinje ima dobar kolesterol i poseban okus. Crni sendvič bi u osnovi sadržavao slaninu crne slavonske svinje, jaje i sir uz sezonsko povrće. Svaki ugostitelj bi u svom objektu mogao ponuditi svoju varijaciju na temu, ali bi svi skupa imali ujednačen vizualni identitet. Vjerujemo kako bi „Crni sendvič“ mogao postati atraktivan na gastro karti Hrvatske, a možda i šire.“

Direktor Agro-klastera Vukovarsko-srijemske županije Zdenko Podolar, istaknuo je kako je ovo značajan događaj, koji je pokazao da se u najistočnijoj županiji, kao i cijeloj Slavoniji i Baranji, stvari kreću prema naprijed, te je rekao: - “Imamo ideja, imamo projekata, nije da baš nismo ni kreativni, ovaj crni sendvič, crno vino, sve je to pokušaj da se prevlada postojeće stanje ali i promovira gastronomija našega kraja.”

Zanimanje ugostitelja za crni sendvič je veliko te bi „Crni sendvič“ već od sljedeće godine trebao biti u široj ponudi.

Kako bi „Crni sendvič“ što prije došao i do kupca, vizualni identitet crnog sendviča izradio je poznati hrvatski strip autor Dubravko Mataković. 

Ispis
Vrh