Izbornik
heeader image

Promotivna konferencija projekta DANUrB

  • 19. lipnja 2019.
  • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj
fullscreen promotivna konferencija Ilok (1).jpg
promotivna konferencija Ilok (1).jpg
fullscreen promotivna konferencija Ilok (2).jpg
promotivna konferencija Ilok (2).jpg
fullscreen promotivna konferencija Ilok (3).jpg
promotivna konferencija Ilok (3).jpg
fullscreen promotivna konferencija Ilok (4).jpg
promotivna konferencija Ilok (4).jpg
fullscreen promotivna konferencija Ilok (5).jpg
promotivna konferencija Ilok (5).jpg

U Iloku je održana promotivna konferencija projekta DANUrB kojom je svečano obilježen završetak projekta. Na konferenciji su sudjelovali partneri s Univerziteta tehničkih nauka iz Novog Sada i brojni lokalni dionici. Projekt „DANUrB - DANube Urban Brand“, ukupne vrijednosti 2,7 milijuna eura, provodio se od 01. siječnja 2017. do 30. lipnja 2019. godine i financiran je iz transnacionalnog programa Interreg Dunav 2014. -2020. Vukovarsko-srijemska županija je u njemu sudjelovala zajedno s još 19 projektnih partnera i 20 pridruženih partnera, među kojima je vodeći partner Sveučilište tehnologije i ekonomije iz Budimpešte (BME),  jedno od vodećih znanstvenih ustanova u Mađarskoj i u Europi, te još 6 sveučilišta, 6 nacionalnih instituta i nevladinih organizacija, 8 turističkih poduzetnika i organizacija, 18 regionalnih i lokalnih samouprava (među njima i Vukovarsko-srijemska županija) iz 7 država.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta: DANUrB strategija, DANUrB platforma i Ilok TOUR. „Mostovi identiteta“ - DANUrB strategija, naziv je opsežnog dokumenta koji je rezultat dvogodišnjeg kulturnog i prostornog istraživačkog rada cijelom dužinom Dunava u 7 zemalja sudionica projekta. Konačan cilj strategije je aktivirati kulturne i socijalne mogućnosti kako bi razvili snažan i atraktivan „Dunavski identitet“, u projektu popularno nazvan DANUrBANITY. Strategija oblikuje dunavsko naslijeđe u 4 kategorije: prirodno naslijeđe oblikovano Dunavom, umjetnost i arhitekturu,  gospodarstvo i socijalno-kulturno naslijeđe. Strategija predstavlja alat pomoću  kojeg lokalni dionici mogu kapitalizirati ovo bogato naslijeđe.

Mapiranjem cjelokupnog prostora uz Dunav, lokalnih dionika, njihovog naslijeđa i primjera dobre prakse, stvorena je jedinstvena DANUrB platforma. Ona predstavlja kolekciju mjerljivog i nemjerljivog naslijeđa uz  Dunav, omogućuje valorizaciju naslijeđa od strane drugih dionika i povezivanje dionika koji imaju slične ideje dobre prakse.  Platforma je besplatna, dostupna svim lokalnim dionicima, te svojim ujednačenim načinom unošenja podataka i njihovog oblika predstavlja konkretan alat čijim korištenjem lokalni dionici mogu unaprijediti svoje gospodarske, ali  i ostale aktivnosti.

Predstavljena je i ILOK TOUR, besplatna mobilna aplikacija, razvijena u sklopu projekta, koju je moguće preuzeti na slijedećoj poveznici: www.backapalankailok.lp.pocketguideapp.com. Aplikacija obuhvaća turistički najznačajnije lokacije i pomoću audiovizualnog opisa  nudi jedinstven doživljaj Iloka i Bačke Palanke.

Asistentica s Univerziteta tehničkih nauka iz Novog Sada Dijana Brkljač, predstavila je studentske radove koji su rezultat trodnevne međunarodne radionice održane u okviru projekta DANUrB u svibnju prošle godine. Radovi predstavljaju kreativna rješenja povezivanja Iloka i Bačke Palanke i prijedloga unaprjeđenje kulturnog i gospodarskog života u susjednim gradovima. Sudionicima je prikazana i izložba studentskih radova koja je izazvala posebno zanimanje okupljenih.

Konferenciju je organizirala voditeljica projekta Helena Valentić, viša savjetnica specijalistica u UO za gospodarstvo i regionalni razvoj Vukovarsko-srijemske županije, koja je tom prigodom još jednom istaknula kako je Vukovarsko-srijemska županija sudjelovanjem u ovako velikom međunarodnom projektu potvrdila kvalitetu dugogodišnjeg rada na EU projektima i sudjelovanja u velikim programima Europske Unije.

Informacije o projektu se mogu naći na službenoj internetskoj stranici projekta DANUrB (http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danurb) kao i na društvenim mrežama – Facebooku       (https://www.facebook.com/DANubeUrbanBrand)  Instagramu (https://www.instagram.com/danubeurbanbrand) i Twitteru (https://twitter.com/DANubeUrbanBrand). 

Ispis
Vrh