Izbornik
heeader image

Promocija tradicionalnih proizvoda kao instrument ruralnog razvoja

  • 06. veljače 2013.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj, Turizam i kultura

Zagreb - Vukovarsko-srijemska županija u okviru svojih aktivnosti na promociji tradicionalnih i autohtonih proizvoda, te gastro ponude, u suradnji sa zagrebačkim Centrom za kulturu prehrane, predstavila je pokladne slastice Slavonske listariće za zagrebačku publiku i novinare.

Uvodnu riječ dao je pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije Darko Juzbašić,  a predavanja je održala i voditeljica Centra za kulturu prehrane Martina Ivanjko na temu Njeno Veličanstvo Slavonska kuhinja.

Književnica i novinarka Božica Brkan, glavna urednica uglednog gastro portala Oblizeki.com održala je predavanje o fašničkim slasticama i slavonskim listarićima. Snaše iz Udruge Snaša Zlatna nit iz Štitara pripremile su za kušanje slavonske listariće, izrađene prema tradicionalnoj recepturi i pržene u svinjskoj masti.

Promocija tradicionalnih prehrambenih proizvoda i gastro ponude ima za cilj, među ostalim, očuvanje kulturnog i gastronomskog nasljeđa, te osnaživanje žena u ruralnoj ekonomiji i turizmu, kao i povećanje atraktivnosti tradicionalnih proizvoda i njihov lakši doseg na šira tržišta. Ruralni razvoj je, naglašavaju predstavnici Županije, kontinuiran proces, koji se ohrabruje s viših razina, ali osmišljava i provodi na terenu, s lokalnim stanovništvom i gospodarstvom.

Sljedeće promocije planiraju se tijekom ožujka i travnja na temu Slavonske šunke i čvaraka.

Ispis
Vrh