Izbornik
heeader image

Prema Hrvatskoj gospodarskoj komori najznačajniji skok po izvozu zabilježila Vukovarsko-srijemska županija

  • 15. siječnja 2019.
  • Gospodarstvo
fullscreen Prema HGK najznačajniji skok po izvozu zabilježila VSŽ.jpg
Prema HGK najznačajniji skok po izvozu zabilježila VSŽ.jpg

Prema indeksu gospodarske snage hrvatskih županija iz prošle godine, a koji objavljuje Hrvatska gospodarska komora, samo su Grad Zagreb, Istarska, Primorsko-goranska i Varaždinska županija jedine županije sa gospodarskom snagom i razvijenošću iznad nacionalnog prosjeka. Ti podaci kažu i kako je Grad Zagreb gotovo upola gospodarski jači od prosjeka Hrvatske. Čemu je prije svega razlog velika koncentracija tvrtki i institucija na području metropole. Na toj listi najveći i najznačajniji skok ima Vukovarsko-srijemska županija koje je na ljestvici skočila za čak pet mjesta u konkurenciji ostalih hrvatskih županija.

-Razlog tome je ponajprije rast izvoza iz Vukovarsko-srijemske županije, ističu iz  HGK.

Unatoč tome velikom rastu najistočnija hrvatska županija ima vrijednost indeksa gospodarske snage od 85,4 posto nacionalnog prosjeka prema čemu se nalazi u sredini rang-liste gospodarske razvijenosti županija.

-Osnovni razlog takvom rezultatu doprinijela je jedna velika tvrtka u sektoru energije koja bilježi velike promete i izvozne rezultate. Rezultati bi bili pozitivni i bez te tvrtke što pokazuje kako se bilježe pomaci na bolje u gospodarstvu i oni su iz godine u godinu vidljivi, rekao je direktor Županijske komore Vukovar HGK Ivan Marjanović.

Dodao je kako se u svim sektorima bilježi napredak kao i da su tvrtke sve aktivnije i na privlačenju sredstava iz EU fondova. Marjanović je istaknuo i kako Vukovarsko-srijemska županija ima ogromne potencijale za dalji i još veći i snažniji napredak poput Dunava, Luke Vukovar, šuma, poljoprivrednog zemljišta…

Ispis