Izbornik
heeader image

Predstavnici Vukovarsko-srijemske županije na InWEntovom seminaru u Zagrebu

  • 03. travnja 2009.
  • Ostalo
fullscreen Predstavnici Vukovarsko-srijemske županije na InWEntovom seminaru u Zagrebu (1).jpg
Predstavnici Vukovarsko-srijemske županije na InWEntovom seminaru u Zagrebu (1).jpg
fullscreen Predstavnici Vukovarsko-srijemske županije na InWEntovom seminaru u Zagrebu (2).jpg
Predstavnici Vukovarsko-srijemske županije na InWEntovom seminaru u Zagrebu (2).jpg
fullscreen Predstavnici Vukovarsko-srijemske županije na InWEntovom seminaru u Zagrebu (3).jpg
Predstavnici Vukovarsko-srijemske županije na InWEntovom seminaru u Zagrebu (3).jpg

„LEADER pristup u regionalnom razvoju i regionalnom menadžmentu"

U periodu od 31. ožujka do 03. travnja 2009. godine u Hotelu Phoenix u Zagrebu, održan je seminar „LEADER pristup u regionalnom razvoju i regionalnom menadžmentu" u organizaciji InWEnt-a (neprofitne organizacije financirane od strane Njemačke vlade), koji je ujedno i nastavak InWEnt-ove izgradnje kapaciteta „EU - integracija ruralnih ekonomskih područja". Opći cilj ove izgradnje kapaciteta je jačanje lokalnih i regionalnih stručnjaka, rukovoditelja i donositelja odluka u njihovim kapacitetima i vještinama za upravljanje i koordinaciju aktivnostima održivog razvoja u strukturno slabim područjima kroz mobilizaciju regionalnih potencijala i resursa. 

Sudionici radionica bili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH, predstavnici iz lokalne i regionalne samouprave iz dva InWEntova pilot područja implementacije LEADER-a kod nas (Vukovarsko-srijemska županija i Zagrebačka), te članovi Hrvatske mreže za ruralni razvoj, iz udruge Slap, Ekoturistiko te GTZ-a.

Fokus seminara je bio usmjeren na tehničke, menadžerske i metodološke vještine potrebne za provedbu LEADER-a i upravljanje lokalnim akcijskim grupama (LAG-ovima). 

LEADER je kao metoda mobiliziranja i provođenja ruralnog razvoja u lokalnim zajednicama u Hrvatskoj nov. Zahtjeva sveobuhvatnu podršku u jačanju institucionalnih i ljudskih kapaciteta u procesu regionalnog ruralnog razvoja u smislu tehničke, menadžerske i metodološke vještine. Preduvjeti za uspješnu implementaciju LEADER-a u 2010. godini su dobro kvalificirani i vješti lokalni dionici javnog, privatnog i nevladinog sektora kako bi olakšali proces koji se odnosi na izradu lokalnih razvojnih strategija, upravljanja lokalnim akcijskim grupama, pripremu projekata i upravljanje. 

Seminar je obuhvatio slijedeće teme:

  • razrada strategije temeljena na logičkom okviru
  • monitoring i vrednovanje
  • upravljanje lokalnim akcijskim grupama
  • instrumenti za praćenje.

Krajnji cilj seminara je bio pružiti informacije o LEADER pristupu unutar EU ruralne razvojne politike prema Axis 4, a u kontekstu EU financiranja sustava, te razmjena znanja i iskustava o izradi strategije za održivi ruralni razvoj u našim regijama.

Ispis
Vrh