Izbornik
heeader image

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor svečano otvorila kompleks dvorca Eltz u Vukovaru

  • 30. listopada 2011.
  • Obrazovanje, Turizam i kultura
fullscreen Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor svečano otvorila kompleks dvorca Eltz u Vukovaru (1).jpg
Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor svečano otvorila kompleks dvorca Eltz u Vukovaru (1).jpg
fullscreen Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor svečano otvorila kompleks dvorca Eltz u Vukovaru (2).jpg
Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor svečano otvorila kompleks dvorca Eltz u Vukovaru (2).jpg

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor svečano je danas u Vukovaru otvorila obnovljenu zgradu dvorca Eltz u Vukovaru, gdje je smješten Gradski muzej.

„Obnovom kompleksa Dvorca Eltz u najvećoj mjeri je završen projekt 'Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol. Osim što predstavlja ulaganje u očuvanje kulturnog identiteta Hrvatske, obnova Dvorca Eltz svjedoči i kako neprijatelj nije uspio u namjeri da ubije ono što nam je najvrjednije i najsvjetlije“- istaknula je predsjednica Vlade Kosor, dodajući kako je u Vukovaru 1991. godine počinjen ekocid i urbocid.

Ministar kulture mr. Jasen Mesić rekao je kako su u ostvarenju toga projekta obnove bili angažirani najbolji stručnjaci koje Hrvatska ima kada je riječ o obnovi spomeničke i kulturne baštine. „Ovim smo, pred ulazak u EU, pokazali da znamo čuvati kulturni identitet i naslijeđe naših poredaka“- poručio je Mesić.

Za obnovu kompleksa dvorca Eltz i baroknih vlastelinskih kurija utrošeno je oko 95,3 milijuna kuna, a kako je izvijestila Branka Šulc, direktorica projekta »Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok - Vukovar - Vučedol« i ravnateljica Uprave za kulturni razvitak Ministarstva kulture, obnova vukovarskoga kompleksa dvorca Eltz bio je jedan od najzahtjevnijih programa Projekta.

Na svečanosti su govorili vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, kao i gradonačelnik Vukovar Željko Sabo i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić.

Projektom »Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok - Vukovar - Vučedol«, na području Iloka, Vukovara i Vučedola planirana su i većim dijelom i realizirana ulaganja u istraživanje, obnovu i revitalizaciju povijesne i kulturne baštine. Započeo je 2005. godine, a dosad je u njega uloženo više od 300 milijuna kuna, a financiraju ga Vlada RH sa 25 posto i Razvojna banka Vijeća Europe sa 75 posto.

Na današnjoj svečanosti nazočni su bili i potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva mr.sc. Đuro Popijač, ministra zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić i ministar uprave Davorin Mlakar kao i Georg Eltz, potomak vukovarske grofovske obitelji koja je bila vlasnikom dvora.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Hrvatski barokni ansambl.

Nakon svečanosti, sudionici otvorenja razgledali su izložbu fotografije i multimedija o projektu »Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol« s naglaskom na program Projekta - Graditeljska baština Vukovara, kompleks Eltz, te su obišli dvorac.

Muzej je blagoslovio vukovarski gvardijan fra Gordan Propadalo.

Ispis
Vrh