Izbornik
heeader image

Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Thomas Hammarberg posjetio Vukovarsko-srijemsku županiju i Grad Vukovar

  • 08. travnja 2010.
  • Ostalo
fullscreen Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Thomas Hammarberg posjetio Vukovarsko-srijemsku županiju i Grad Vukovar
Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Thomas Hammarberg posjetio Vukovarsko-srijemsku županiju i Grad Vukovar

U sklopu službene posjete Republici Hrvatskoj Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Thomas Hammarberg posjetio je danas Vukovarsko-srijemsku županiju i Grad Vukovar.

Ispred Palače Srijem dočekali su ga vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, te su zajedno obišli Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčaru i masovnu grobnicu, kao i nekoliko ulica u četvrti Borova naselja u kojima je vidljiv tijek obnove.

Nakon obilaska ratnih vukovarskih znamenitosti, u maloj županijskoj vijećnici u Vukovaru održan je radni sastanak, na kojemu je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić upoznao povjerenika sa aktualno situacijom u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Župan Božo Galić je istaknuo kako je razvoj  gospodarstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, posebice što se tiče zaposlenosti u zadnjih nekoliko godina išao uzlaznom putanjom, sve do ekonomske recesije koja je to usporila.

Teme razgovora  na sastanku koje su od povjerenikova interesa bile su opća pitanja  zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, kao i problematika vezana uz povratak, pomirbu i stambeno zbrinjavanje, posebno bivših nositelja stanarskog prava.

Župan Božo Galić je istaknuo vrlo dobru suradnju s nacionalnim manjinama, te naglasio kako je svaki peti stanovnik u našoj županiji pripadnik nacionalne manjine.

„Imamo  vrlo dobru organizaciju kada je u pitanju rad s Vijećem nacionalnih manjina kroz Koordinaciju vijeća nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije. Sva se pitanja rješavaju dogovorom, što je znak poštovanja nacionalnih manjina od strane Županije“-istaknuo je župan Galić.

Povjerenik Hammarberg je pozitivno ocijenio materijalnu obnovu Vukovara,o čemu svjedoči obnova kako kulturnih  tako i stambenih objekata, u što se i sam mogao uvjeriti.

„Poznato mi je da ovo područje bilo teško razoreno ratom, i kada je  Hrvatska i Vukovar u pitanju potrebno je što prije popraviti štetu, posebice štetu učinjenu  po pitanju suživota i pomirenja“- istaknuo povjerenik Hammarberg.

U stalnoj pratnji povjerenika Hammarberga bili su njegovi suradnici, te veleposlanica i stalna predstavnica Republike Hrvatske pri Vijeću Europe Anica Djamić i načelnica Odjela za međunarodne organizacije i ljudska prava u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija dr. Dubravka Šimonović.

Sastanku su nazočili i ravnatelj Uprave za obnovu u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Marko Brajko, pročelnik Uprave za područje posebne državne skrbi Regionalnog ureda u Vukovaru Ante Drmić, predsjednik Koordinacije vijeća nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije Josip Kel, kao i zamjenici župana Galića, te pročelnica Upravnog odjela za lokalnu i područnu samoupravu Jadranka Golubić.

Ispis
Vrh