Izbornik
heeader image

Položeni vijenci u sklopu 24. Dana Josipa i Ivana Kozarca

  • 25. listopada 2018.
  • Ostalo, Ured župana
fullscreen Položeni vijenci u sklopu 24. Dana Josipa i Ivana Kozarca
Položeni vijenci u sklopu 24. Dana Josipa i Ivana Kozarca

U Vinkovcima je započela  24. tradicionalna kulturna manifestacija "Dani Josipa i Ivana Kozarca". Polaganjem vijenaca na grobove Josipa i Ivana Kozarca, Matije Antuna Reljkovića i Miroslava Slavka Mađera odana je počast istaknutim slavonskim književnicima.

U spomen na dvojicu vinkovačkih književnika, oba Kozarca, svake godine izaslanstva posjete njihova posljednja počivališta, a u ime Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio, podno spomenika, zamjenik župana Josip Dabro.

Tom prigodom je istaknuo: - " Odali smo danas počast  umjetnicima  koji su svojim perom ostavili traga u cjelokupnoj hrvatskoj književnosti. Ivan Kozarac napisao je roman “Đuka Begović", a Josip Kozarac “Mrtve kapitale",“ Među svjetlom i tminom” te pripovijesti “Tena” i “Slavonska šuma”, djela, u kojima je najiskrenije opisao život koji se odvijao oko njega, oštrih zapažanja i jednostavnih, ali prodornih i dubokoumnih misli o životu čovjeka slavonske ravnice."

Potom je održan program “Matiji Antunu Reljkoviću u čast, uz 220. obljetnicu smrti”, u suradnji s vinkovačkom Gimnazijom M. A. Reljković.

Manifestaciju organizira Slavonska naklada “Privlačica” Vinkovci, koja je utemeljitelj zajedno s Vukovarsko-srijemskom županijom, Gradom Vinkovcima, Društvom hrvatskih književnika Zagreb i Hrvatskim šumama – Upravom šuma Vinkovci.

Ispis
Vrh