Izbornik
heeader image

Početak radova u Muzeju vučedolske kuture

  • 16. svibnja 2014.
  • Turizam i kultura, Obrazovanje
fullscreen Početak radova u Muzeju vučedolske kuture
Početak radova u Muzeju vučedolske kuture

Današnjoj svečanosti povodom početka radova na stalnom postavu Muzeja vučedolske kulture nazočio je župan Božo Galić, pozdravivši sve nazočne goste i uzvanike, i tom prilikom je naveo „Ovaj Muzej će, uz ostale kvalitetne turističke projekte, pridonijeti razvoju turizma u našoj županiji i podignuti na još višu razinu“.

Prvo arheološko istraživanje na Vučedolu počelo je 1897. godine, a prva sustavna istraživanja od 1984. godine. Završetak radova na postavu je u proljeće 2015. čime završava prvi dio projekta Vukovar-Vučedol-Ilok, u okviru kojeg je i Muzej vučedolske kulture, koji je započeo 2004.godine, a vrijednost projekta je 15 milijuna kuna.

Osim već izgrađene zgrade Muzeja, u kojoj će se u 19 prostorija nalaziti stalni postav raspoređen po tematskim cjelinama, predviđa se i izgradnja arheološkog parka, planetarija, lučkog pristaništa na Dunavu, hotela, arheoloških radionica i drugog popratnog sadržaja.

Ravnateljica Mirela Hutinec spomenila je kako se projekt nastavlja na projekte u samom gradu Vukovaru i dokaz je da kultura nije trošak nego generator razvoja. Istaknula je: „Svi tragovi, arhitektonski, gospodarski i način života svjedoče o prisutnosti ljudi, njihovih kultura i civilizacija, a ovim projektom na početku smo velike svjetske atrakcije.“ 
Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić  izjavila je: "Po završetku radova stalnog postava, koji će biti završen za godinu dana, u isto vrijeme počinju izrada dokumentacije, pa radovi na formiranju Arheološkog parka; sa svim sadržajima od znanstvenih do turističko-sportskih riječ je o investiciji od 130 milijuna kuna, a koja mora biti dovršena do 2018.godine.“ te je naglasila kako je riječ o najvrjednijem projektu iz kulture u 21. stoljeću, u Hrvatskoj.
Ministar turizma Darko Lorencin upozorio je kako je u predstavljanju hrvatske nacionalne baštine potrebno zajedništvo turizma i kulture te istaknuo kako je ovaj kraj već prepoznat kao turistička destinacija.“      

Zamjenik ministra regionalnog razvoja i europskih fondova dr. sc. Jakša Puljiz naveo je: „Upravo su Muzej vučedolske kulture i Arheološki park ona vrsta projekta kakve želimo za financiranje iz europskih fondova“ .

Ispis
Vrh