Izbornik
heeader image

Početak monitoringa indikatorskih vrsta

  • 09. ožujka 2016.
  • Priroda i zaštita okoliša
fullscreen Početak monitoringa indikatorskih vrsta
Početak monitoringa indikatorskih vrsta

Zbog toplije veljače i povoljnijih vremenskih prilika, godišnji program monitoringa indikatorskih vrsta koji provode djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije u tekućoj godini započeo je ranije nego inače. Kao i do sada, naglasak u godišnjem programu rada monitoringa stavljen je na indikatorske vrste po zakonskoj obvezi, ali se prilikom terenskog rada bilježe i ostale strogo zaštićene vrste na prostoru cijele županije.

Prema dogovoru početak ožujka rezerviran je za monitoring orla štekavca, te je zahvaljujući podacima Javne ustanove i sustavnim višegodišnjem praćenjem stanja brojnosti utvrđeno da je trend populacije ove strogo zaštićene vrste u porastu, te je od dosadašnje kategorije ugrožene gnijezdeće populacije prešao u kategoriju osjetljive populacije s procjenom od 135 do 155 parova na razini naše države. Vrsta je strogo zaštićena po odredbama Zakona o zaštiti prirode i prema Pravilniku o visini naknade štete propisana je kazna za usmrćivanje orla štekavca u visini od 40.000,00 kuna.

Do kraja ožujka prikupljeni podaci biti će poslani Nacionalnom koordinatoru, čiji zadatak je prikupljanje informacija o rezultatu monitoringa na razini Republike Hrvatske radi formiranja cjelovitog izvješća za Europsku komisiju.

Ispis
Vrh