Izbornik
heeader image

Otvorena izložba Fra Mirka Ćosića Slikarstvo mira i težnje za dostizanjem stvarnoga

  • 06. lipnja 2017.
  • Obrazovanje
fullscreen Izložba Fra Mirka Ćosića (1).jpg
Izložba Fra Mirka Ćosića (1).jpg
fullscreen Izložba Fra Mirka Ćosića (2).jpg
Izložba Fra Mirka Ćosića (2).jpg

Danas je u Galeriji likovnih umjetnosti „Slavko Kopač“ (Gradski muzej Vinkovci) otvorena izložba slika fra Mirka Ćosića  (1901. – 1967.), prvog školovanog slikara bosansko-hercegovačkih franjevaca.

Izložbu su, u okviru  „54. Šimićevih susreta“ manifestacije koja počinje svake godine početkom svibnja u Drinovcima kraj Gruda i završava u Vinkovcima početkom lipnja iste godine, priredili fra Vendelin Karačić i Josip Mijić.  I ova izložba plod je dugogodišnje suradnje između vinkovačke muzejske Galerije i Franjevačke galerije muzeja Široki Brijeg.  Monografiju „ Fra Mirko Ćosić“ predstavio je ukratko autor knjige fra Vendelin Karačić, a o slikarstvu fra Mirka Ćosića  govorio je Beat Čolak, mladi povjesničar umjetnosti, koji je napisao uvodni tekst u katalogu izložbe.

Fra Mirko Ćosić bio je prvi diplomirani slikar franjevac iz BiH, a diplomirao je u Zagrebu na Kraljevskoj akademiji za umjetnost i umjetni obrt. Predavao je crtanje i povijest umjetnosti u gimnaziji u Širokom Brijegu od 1935. do 1945. Partizani su uništili gotovo sve njegove slike, a slikao je ponešto i u kaznionici u Zenici, u kojoj je odležao više od šest godina. Sačuvano je svega šezdesetak njegovih radova.

Drage goste  i posjetitelje pozdravio je Danijel Petković, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci, a izložbu je proglasio otvorenom  Gabrijel Šokičić,  zamjenik gradonačelnika Vinkovaca. Otvorenju izložbe i predstavljanju monografije prisustvovao je Viktor Lukačević, v.d. pročelnika Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije.

U glazbenom djelu svečanog programa premijerno su izvedene  četiri skladbe Hrvoja Bilića u sastavu : Hrvoje Bilić na gitari ; Petra Marković na flauti ; Ivana Rački na  violini i Ivica Belamarić na kontrabasu. 

Ispis
Vrh