Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Otvorena izložba Fra Mirka Ćosića Slikarstvo mira i težnje za dostizanjem stvarnoga

  • 06. lipnja 2017.
  • Obrazovanje
fullscreen Izložba Fra Mirka Ćosića (1).jpg Izložba Fra Mirka Ćosića (1).jpg
Izložba Fra Mirka Ćosića (1).jpg
fullscreen Izložba Fra Mirka Ćosića (2).jpg Izložba Fra Mirka Ćosića (2).jpg
Izložba Fra Mirka Ćosića (2).jpg

Danas je u Galeriji likovnih umjetnosti „Slavko Kopač“ (Gradski muzej Vinkovci) otvorena izložba slika fra Mirka Ćosića  (1901. – 1967.), prvog školovanog slikara bosansko-hercegovačkih franjevaca.

Izložbu su, u okviru  „54. Šimićevih susreta“ manifestacije koja počinje svake godine početkom svibnja u Drinovcima kraj Gruda i završava u Vinkovcima početkom lipnja iste godine, priredili fra Vendelin Karačić i Josip Mijić.  I ova izložba plod je dugogodišnje suradnje između vinkovačke muzejske Galerije i Franjevačke galerije muzeja Široki Brijeg.  Monografiju „ Fra Mirko Ćosić“ predstavio je ukratko autor knjige fra Vendelin Karačić, a o slikarstvu fra Mirka Ćosića  govorio je Beat Čolak, mladi povjesničar umjetnosti, koji je napisao uvodni tekst u katalogu izložbe.

Fra Mirko Ćosić bio je prvi diplomirani slikar franjevac iz BiH, a diplomirao je u Zagrebu na Kraljevskoj akademiji za umjetnost i umjetni obrt. Predavao je crtanje i povijest umjetnosti u gimnaziji u Širokom Brijegu od 1935. do 1945. Partizani su uništili gotovo sve njegove slike, a slikao je ponešto i u kaznionici u Zenici, u kojoj je odležao više od šest godina. Sačuvano je svega šezdesetak njegovih radova.

Drage goste  i posjetitelje pozdravio je Danijel Petković, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci, a izložbu je proglasio otvorenom  Gabrijel Šokičić,  zamjenik gradonačelnika Vinkovaca. Otvorenju izložbe i predstavljanju monografije prisustvovao je Viktor Lukačević, v.d. pročelnika Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije.

U glazbenom djelu svečanog programa premijerno su izvedene  četiri skladbe Hrvoja Bilića u sastavu : Hrvoje Bilić na gitari ; Petra Marković na flauti ; Ivana Rački na  violini i Ivica Belamarić na kontrabasu. 

Ispis
Vrh