Izbornik
heeader image

Otvoren stalni postav "Muzej Vukovara u progonstvu"

  • 27. svibnja 2018.
  • Turizam i kultura, Ured župana, Ostalo
fullscreen Muzej Vukovara u progonstvu (1).jpg
Muzej Vukovara u progonstvu (1).jpg
fullscreen Muzej Vukovara u progonstvu (2).jpg
Muzej Vukovara u progonstvu (2).jpg
fullscreen Muzej Vukovara u progonstvu (3).jpg
Muzej Vukovara u progonstvu (3).jpg

Povodom obilježavanja 70. godišnjice otvaranja prvog stalnog postava i 20. godišnjice povratka u Vukovar u razrušeni dvorac Eltz, u Gradskom muzeju u Vukovaru otvoren je stalni postav “Muzej Vukovara u progonstvu”.

Svečanosti je nazočio zamjenik župana Damir Barna, a prigodnim riječima je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Tom prihodom ministrica je istaknula: - "U trenutku kada je Zbirka stvarana nastajala je kao iskaz velike solidarnosti umjetnika i svaka umjetnina koja je dana Zbirci bila je vjera u povratak u Vukovar”. Dodala je kako je u širem smislu, otvorenje stalnoga postava ujedno i završna faza prezentacije muzejskih zbirki Gradskog muzeja Vukovar u sklopu projekta Vlade Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe, kojeg pod nazivom „Obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok – Vukovar – Vučedol“.

Prema riječima ravnateljice Gradskog muzeja Vukovar Ružice Marić otvorenjem stalnog postava “Muzej Vukovara u progonstvu” zaokružen je kompletni postav Gradskog muzeja Vukovar koji se odvijao u više faza. Podsjetila je kako je Gradski muzej Vukovar osnovan 1946. godine, a prvi stalni postav otvoren je 1948. godine zahvaljujući prvoj donaciji osnivača Vukovarca dr. Antuna Bauera.

Formiranje muzejske zbirke Gradskog muzeja Vukovar u progonstvu potaknuo je 1992. tadašnji ministar kulture Božo Biškupić, koji je danas nazočio svečanom programu otvaranja.

Njegovu ideju su podržali brojni hrvatski i inozemni umjetnici, kazala je nekadašnja ravnateljica Muzejsko-dokumentacijskog centra pri kojemu je djelovao Gradski muzej Vukovara u progonstvu u Zagrebu Branka Šulc podsjetivši kako je Zbirka “Muzej Vukovara u progonstvu” široj javnosti prvi put predstavljena 1993. godine u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Danas Zbirka “Muzej Vukovara u progonstvu” broji 1700 umjetnina koje su darovali umjetnici kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva (SAD- a, Australije, Kanade, Francuske, Irana, Italije, Izraela, Njemačke, Poljske, San Marina, Slovenije, Velike Britanije i Venezuele, Bosne i Hercegovine).

Muzej još traži oko 600 umjetnina iz zbirke Bauer, koja je nestala u ratu kao i druge eksponate.

Ispis