Izbornik
heeader image

Osnovana Zajednica udruga veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata RH

  • 09. svibnja 2015.
  • Ured župana
fullscreen Osnovana Zajednica udruga veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata RH
Osnovana Zajednica udruga veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata RH
fullscreen Osnovana Zajednica udruga veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata RH
Osnovana Zajednica udruga veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata RH

U Vinkovcima je osnovana Zajednica udruga veterana vojne policije iz Domovinskog rata kao krovna nacionalna udruga koja će predstavljati udruge veterana vojne policije koje su je osnovale i koje će joj pristupiti.

 Zajednicu su osnovale udruga veterana  vojne policije iz Domovinskog rata  i to Udruga veterana vojne policije iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije,Udruga veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata  Zadarske županije i Udruga veterana vojne policije iz Domovinskog rata  Osječko –baranjske županije, a pristupiti će joj i druge udruge vojne policije koje su u postupku osnivanja.

Prije Osnivačke skupštine Zajednice,Inicijativni odbor za osnivanje Zajednice zajedno s izaslanicima i bivšim pripadnicima vojne policije OSRH,je na gradskom groblju u Vinkovcima kod Križa za branitelje, položio vijenac i zapalio svijeće u spomen na prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika OSRH, dr.Franju Tuđmana,sve poginule i umrle pripadnike Vojne policije OSRH, kao i za sve poginule i umrle hrvatske branitelje.

Potporu osnivanju Zajednice i čestitke za daljnji rad dali su predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović,potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak, koji je i jedan od bivših zapovjednika i  pripadnika vojne policije OSRH,župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić,župan Zadarske županije Stipe Zrilić,gradonačelnik grada Zadra Božidar Kalmeta  te gradonačelnik grada Vinkovaca Mladen Karlić koji je i nazočio Osnivačkoj skupštini Zajednice,a koji je i sam hrvatski branitelj.

Osnivačkoj skupštini Zajednice pored izaslanika nazočili su i ratni zapovjednici postrojbi 68.bojne vojne policije OSRH  na čelu s zapovjednikom bojne umirovljenim brigadirom Antom Giljom.

68.bojna vojne policije OSRH je bila postrojba u čiju je zonu odgovornosti pored Osječko-baranjske županije,Brodsko-posavske županije,Požeško-slavonske županije ,Virovitičko-podravske županije spadala i naša Vukovarsko-srijemska županija.

68.bojna vojne policije OSRH  je za svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu odlikovana jednim od najviših vojnih odličja –„Redom Nikole Šubića Zrinskog“ koje se dodjeljuje za „junački čin u ratu“.

Za predsjednika Zajednice izabran je Josip Adžić,predsjednik Udruge veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije, a za dopredsjednike su izabrani umirovljeni pukovnik Ilija Cota ,predsjednik Udruge veterana vojne policije iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije i Stipe Modrić ,predsjednik Udruge veterana vojne policije Osječko-baranjske županije.

Ispis