Izbornik
heeader image

Okrugli stol povodom obilježavanja 3. godišnjice katastrofalne poplave u županjskoj Posavini

  • 17. svibnja 2017.
  • Ostalo
fullscreen Okrugli stol povodom obilježavanja 3. godišnjice katastrofalne poplave u županjskoj Posavini (1).jpg
Okrugli stol povodom obilježavanja 3. godišnjice katastrofalne poplave u županjskoj Posavini (1).jpg
fullscreen Okrugli stol povodom obilježavanja 3. godišnjice katastrofalne poplave u županjskoj Posavini (2).jpg
Okrugli stol povodom obilježavanja 3. godišnjice katastrofalne poplave u županjskoj Posavini (2).jpg
fullscreen Okrugli stol povodom obilježavanja 3. godišnjice katastrofalne poplave u županjskoj Posavini (3).jpg
Okrugli stol povodom obilježavanja 3. godišnjice katastrofalne poplave u županjskoj Posavini (3).jpg
fullscreen Okrugli stol povodom obilježavanja 3. godišnjice katastrofalne poplave u županjskoj Posavini (4).jpg
Okrugli stol povodom obilježavanja 3. godišnjice katastrofalne poplave u županjskoj Posavini (4).jpg

U Drenovcima je organiziran Okrugli stol s raspravom i prezentacijama o tome što je učinjeno i što je potrebno još učiniti, budući su problemi prisutni a obnova još nije gotova.

Prije početka prezentacije sve nazočne pozdravio je župan Božo Galić.

Potom su se prigodnim riječima obratili načelnik Općine Drenovci Jakša Šestić, načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić i zamjenica načelnika Općine Vrbanja Gracijela Stiba.

Održane su dvije prezentacije. Prvu prezentaciju pod nazivom "Gdje smo nakon tri godine" pripremio je Stožer zaštite i spašavanja a prezentirao vanjski suradnik Stožera Pavo Medved.

Drugu prezentaciju pod nazivom: "EU projekt - Modernizacije lijevoobalnog nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške" pripremile su Hrvatske vode a prezentirao je generalni direktor Hrvatskih voda mr.sc. Zoran Đuroković.

U raspravu su se uključili sudionici Okruglog stola: ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim.dr. Maja Grba Buljević, voditelj Službe za nadzor, unaprjeđenje rada i razvoj policije u Uredu glavnog ravnatelja policije Miroslav Puž, izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OS RH brigadir Mijo Haršanji, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos, izaslanica predsjednika Vlade RH i državna tajnica ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Dunja Magaš, i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Prije 3 godine popustili su savski nasipi u Rajevu Selu i Račinovcima - nezapamćena poplava potopila je županjsku Posavinu. Poplava u Slavoniji odnijela je dva života i uništila domove.

Prema podacima Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije, procijenjena je šteta bila veća od dvije milijarde kuna, a oko 12 tisuća osoba evakuirano je iz svojih domova.

Država je do sada isplatila 65 milijuna kuna onima koji su sami obnavljali kuće, a putem organizirane obnove uložila je još oko 506 milijuna.

Nakon završetka rasprave na Okruglom stolu, svi sudionici obišli su izložbu pod nazivom „Narodne nošnje – obnovljena baština Cvelferije“.

Ispis