Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održani X. Dani slovaka u Soljanima

  • 27. srpnja 2019.
  • Turizam i kultura
fullscreen Održani X. Dani slovaka u Soljanima (1).jpg Održani X. Dani slovaka u Soljanima (1).jpg
Održani X. Dani slovaka u Soljanima (1).jpg
fullscreen Održani X. Dani slovaka u Soljanima (2).jpg Održani X. Dani slovaka u Soljanima (2).jpg
Održani X. Dani slovaka u Soljanima (2).jpg
fullscreen Održani X. Dani slovaka u Soljanima (3).jpg Održani X. Dani slovaka u Soljanima (3).jpg
Održani X. Dani slovaka u Soljanima (3).jpg

U Soljanima je u organizaciji Matice slovačke i Kulturno-umjetničkog društva „Ondreja Pekara“ u Domu kulture održana deseta po redu manifestacija Dani Slovaka u Soljanima.

Navedenom manifestacijom obilježeno je 30 godina prijateljstva Soljana i Krnče (Slovačka). Slovaci u Soljanima bili su najbrojniji prije stotinjak godina kada ih je bilo oko 300. Danas se tek njih stotinjak izjašnjava pripadnicima slovačke nacionalne manjine i uglavnom su evangeličke vjeroispovijesti. Vrlo su aktivni u Matici slovačkoj i Slovačkom kulturno-umjetničkom društvu te u evangeličkom crkvenom zboru, gdje rade na očuvanju slovačkog materinjeg jezika, kulture i vjeroispovijesti te prenošenju istih na mlađe generacije. Matica slovačka u Soljanima osnovana je 1993. godine uz veliko zalaganje Ondreja Pekára. Od svog početka, udruga kroz kulturne aktivnosti djeluje na očuvanju slovačke tradicije, pjesme i plesa. U 1994. god. osnovana je pjevačka skupina koju je tada činilo osam žena i četiri muškarca, a nešto kasnije i dječja skupina. U 2002. god. predsjednik Samuel Ožvát daje prijedlog da se pjevačka skupina registrira kao Slovačko kulturno-umjetničko društvo s imenom „Ondrej Pekár“ na spomen i čast osnivaču i prvom predsjedniku Matice slovačke u Soljanima.  Od tada SKUD „Ondrej Pekár“ kontinuirano djeluje i redovito nastupa na svim smotrama koje organizira Savez Slovaka u RH.

Kulturna je manifestacija održana pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, Ureda za iseljene Slovake – Bratislava, Slovačka Republika, Općine Vrbanja, Matice slovačke Soljani i saborskog zastupnika češke i slovačke nacionalne manjine Vladimira Bilek.

Manifestaciji je ispred Vukovarsko-srijemske županije nazočio iz UO za turizam i kulturu Nenad Erić.

Ispis
Vrh