Izbornik
heeader image

Održana zajednička sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Koordinacije za ljudska prava Vukovarsko-srijemske županije

  • 17. travnja 2019.
  • Ostalo
fullscreen Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Koordinacije za ljudska prava VSŽ
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Koordinacije za ljudska prava VSŽ

U maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je zajednička sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Koordinacije za ljudska prava kojoj je predsjedao zamjenik župan Đorđe Ćurčić, a raspravljalo se o sljedećim temama:.

Članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Marija Molnar predstavila je Medijski kodeks sa smjernicama za senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu kojeg je izdao Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a kodeks je prihvatilo 12 lokalnih i nacionalnih medijskih nakladnika. Ovaj medijski priručnik namijenjen je novinarima i urednicima jer način na koji medijski sadržaji prikazuju žene i muškarce jedan je od ključnih čimbenika u jačanju društvene svijesti o ravnopravnosti spolova kao i u prevenciji i uklanjanju diskriminacije na osnovu spola.

Volonter u Gradskom Crvenom križu Vinkovci  Jakov Zucić prezentirao je projekt Nasilje u vezama mladih koji Crveni križ provodi u srednjim školama putem radionica. Oblici nasilja u vezama su najčešće tjelesno, emocionalno/psihičko, spolno te ekonomsko. U Hrvatskoj po provedenom istraživanju CESI-a 2/3 ispitanika je izjavilo da je doživio neki od oblika nasilja u vezi.

Predsjednik Povjerenstva Đorđe Ćurčić i Mirna Marić iz Policijske uprave Vukovarsko-srijemske upoznali su nazočne sa zajedničkom akcijom Povjerenstva i Ravnateljstva policije u svezi preventivne radionice s temom nasilje nad ženama koja će se održati početkom lipnja 2019. u Tvornici Borovo d.d.

Također je predsjednik Povjerenstva predstavio članovima inicijativu za pokretanjem manifestacije Sajma žena poduzetnica koji bi se održavao svake godine u Vukovaru,  pokretač bi bilo ovo Povjerenstvo zajedno sa partnerima, fondovima, komorama, udrugama i agencijama, što je jednoglasno prihvaćeno.

Članica Povjerenstva i predsjednica Koordinacije Jadranka Golubić ukratko je izvijestila o izborima za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina koji će se održati 5. svibnja ove godine. U županiji kao jedinici područne samouprave birat će se  5 županijskih  vijeća nacionalnih manjina i to bošnjačke, mađarske, rusinske, slovačke i srpske nacionalne manjine te tri predstavnika njemačke, ukrajinske i albanske nacionalne manjine.

Ispis