Izbornik
heeader image

Održana zadnja sjednica Županijske skupštine u ovom sazivu

  • 31. ožujka 2009.
  • Ostalo
fullscreen Održana zadnja sjednica Županijske skupštine u ovom sazivu (1).jpg
Održana zadnja sjednica Županijske skupštine u ovom sazivu (1).jpg
fullscreen Održana zadnja sjednica Županijske skupštine u ovom sazivu (2).jpg
Održana zadnja sjednica Županijske skupštine u ovom sazivu (2).jpg
fullscreen Održana zadnja sjednica Županijske skupštine u ovom sazivu (3).jpg
Održana zadnja sjednica Županijske skupštine u ovom sazivu (3).jpg

Kako je predsjednik Skupštine Mato Stojanović u uvodu i naglasio, predstoje nam lokalni izbori, te će na idućoj sjednici Skupština imati nešto drukčiji izgled.

„Održali smo ukupno 36. sjednica, uključujući i ovu današnju. Neke su bile svečane, neke radne, no kako više neće biti sjednica u ovom sazivu, zahvaljujem svim vijećnicima na radu, te vam želim da na idućim izborima, ukoliko se kandidirate, ponovo budete izabrani, jer ste bili jako dobri" - rekao je predsjednik Skupštine.

Kao i sve dosada, i današnja sjednica je započela aktualnim satom, u kojem su pitanja postavljali samo vijećnici SDP-a.

Branislav Tušek (SDP) je prvo zahvalio svima na radu u proteklom razdoblju i što su omogućili da ozračje u skupštini bude tolerantno, iako se nisu uvijek slagali u mišljenjima. Župana je pitao o promjeni pravilnika u nekim županijskim upravnim odjelima, odnosno znači li to u ovakvoj situaciji novo zapošljavanje, te koliko je djelatnika župan zatekao kad je preuzeo dužnost, a koliko ih ima sada.

Župan Božo Galić mu je odgovorio da je na početku mandata bilo 90 zaposlenih, a da ih danas ima 135, u čega je uključeno i 25 osoba koje su, izmjenama zakona, preuzete iz državne uprave, odnosno u novoustrojeni Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša. Što se tiče promjene pravilnika u Upravnom odjelu za poljioprivredu, šumarstvo i razvitak seoskog prostora, župan je rekao kako je navodnjavanje jedna od ključnih stvari u poljoprivredi, te se ukazala potreba za osnivanjem odsjeka unutar spomenutog upravnog odjela, ali je odsjek sa predviđena tri djelatnika popunjen isključivo premještanjem djelatnika iz drugih upravnih odjela.
„Kako je i poznato, u ovoj godini nije predviđeno novo zapošljavanje, pa niti sredstva u Proračunu za tu svrhu nisu povećana, a nije bilo niti 6% povećanja plaće, budući da je Skupština još u prosincu procijenila kako će punjenje proračuna u ovoj godini biti teže" - istaknuo je župan.
Pohvalio je i rad Upravnog odjela za Međunarodnu suradnju i kapitalna ulaganja jer djelatnici tog odjela preuzimaju odjele u ministarstvima za vođenje fondova, a takvi educirani ljudi imaju budućnost, bilo da odlaze u privatne tvrtke ili državne institucije, te se ulaganje u te ljude višestruko isplati.
Župan se složio s mišljenjem da je Skupština u proteklom razdoblju radila dobro i naglasio da je i posljednji Proračun donijet jednoglasno.

Mato Čivić (SDP) je pitao zašto još uvijek nije organiziran prijevoz za učenike iz naselja Padež u Općini Gunja.

Župan je istaknuo da ako netko vodi brigu o prijevozu učenika osnovnih i srednjih škola i školovanju onda je to ovo Poglavarstvo i ova Skupština.
„Do sada smo riješili sve probleme prijevoza, pa ako ga ima ovdje siguran sam da ćemo u suradnji s općinom riješiti i ovaj. U suradnji sa Ministarstvima znanosti, obrazovanja i športa, te regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, prijevoznika i općina, na području županije je besplatan prijevoz za sve učenike" - zaključio je župan Galić.

Goran Heffer (SDP) je pitao, s obzirom da je poljoprivreda jedna od važnih stvari za ovu županiju, koliko je do sada iskorišteno sredstva iz fonda SAPARD, koji je na raspolaganju Hrvatskoj od 2006. godine, i koliko su institucije poput LEDA-e, TINTL-a i županijskih upravnih odjela sudjelovali u pripremanju projekata, te kakvi su efekti.

Župan Galić mu je odgovorio da su dva projekta kandidirana, a jedan je prošao. Složio se s konstatacijom da sredstva nisu konzumirana onako kako bi trebalo. No, naglasio je da iz CARDS-a i ostalih državnih i međunarodnih fondova povučeno jako mnogo sredstava i kandidiran niz projekata koji su prošli, a detalje je predložio vijećniku proslijediti u pisanom obliku.

Skupština je promjenila i svoj Statut, budući da ga je trebalo usuglasiti sa zakonima radi budućih lokalnih izbora, a u dijelu koji je govorio o zastupljenosti predstavnika nacionalnih manjina, te danu stupanja na snagu novog Statuta.

Jednoglasno je prihvaćeno Izvješće o radu Javne ustanove za upravljenje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije, te prijedlozi javnih potreba u kulturi, športu i tehničkoj kulturi.

Prihvaćeni su i prijedlozi rješenja o imenovanju članova školskih odbora osnovnih i srednjih škola, te je sa glasovanjem o ovoj točki završen rad Županijske skupštine u ovom sazivu.

Ispis
Vrh