Izbornik
heeader image

Održana zadnja sjednica Skupštine prije ljetne stanke

  • 08. srpnja 2010.
  • Ostalo

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je danas 11. po redu sjednica Županijske skupštine u aktualnom sazivu.

Današnjoj sjednici je nazočilo 37 vijećnika, a nakon usvajanja opširnog dnevnog reda krenulo se s radom.

Prihvaćeno je Izvješće o izvršenju Proračuna Vukovarsko-srijemske županije za 2009. god., a zatim je krenula rasprava o Izvješću o nezaposlenošću i zapošljavanju područnih službi Vinkovci i Vukovar. Naglašeno je kako se broj nezaposlenih povećao u odnosu na prethodnu godinu za 9,1% (dok je na nivou Hrvatske taj broj povećao za 18,9%). Stopa nezaposlenosti u županiji prema zadnjim podacima iznosi 31,7% dok je prije godinu dana iznosila 28,6%. Na razini Hrvatske trenutna stopa nezaposlenosti je 17,6%.

Veća rasprava vodila se i nakon izvješća o stanju u stočarstvu, gdje su ponovo navedeni svi problemi s kojima se susreću stočari. Izvješće o radu ZAKUD-a, s druge strane, je izazvalo pohvale i odobravanje, jer je ZAKUD u protekloj godini ostvario izvanredne financijske rezultate s obzirom u kojem vremenu djeluje.

Senko Bošnjak, dosadašnji ravnatelj Županijske uprave za ceste, imenovan je na novi četverogodišnji mandat, jednoglasnom odlukom svih nazočnih vijećnika.

Tijekom aktualnog sata vijećnik Stevan Grbatinić (SDP) je pitao župana može li se i Zajednica športsko-ribolovnih udruga Vukovar uključiti u izradu Informacije o stanju lovstva i ribolovstva na području županije. Župan Božo Galić mu je rekao kako će spomenuto Izvješće biti na dnevnom redu Skupštine, najvjerojatnije u rujnu, i da je on za to da su u izradu uključe svi, da bi se dobilo što cjelovitije izvješće, a da je ribolovstvo područje gdje ima puno mjesta za napredak.

Stjepan Abramović (HDZ) zahvalio je svima koji su omogućili da proradi srednja škola u Drenovcima, te pitao kada će Rajevo Selo i Drenovci biti spojeni na regionalni vodovod, s obzirom na lošu situaciju sa pitkom vodom u Drenovcima. Župan Galić je odgovorio kako mu je drago što postoji velik interes za navedenu srednju školu i da je to bio očito dobar potez. Govoreći o regionalnom vodovodu, rekao je da su smanjena sredstva, zbog financijske situacije, za regionalni vodovod, te da se prvo moraju završiti postojeći radovi koji su započeli na relaciji Prkovci - Retkovci i Stari Jankovci – Slakovci, prije nego se može nastaviti raditi dalje.

Jozo Škegro (HNS) se osvrnuo na stanje u stočarstvu, rekavši kako su za probleme odgovorni i nedovoljno dobar  rad stručnih službi i odjela, što se vidi iz primjera Osječko-baranjske županije, koja, unatoč problemima, ima bolje rezultate. Pitao je i što Županija može učiniti oko otkupa pšenice da „mali ljudi“ ne bi bili prevareni, s obzirom da im se nudi cijena od 60 do 70 lipa uz plaćanje odmah.

Župan mu je odgovorio kako on, osobno, ne podržava prosvjede, jer je njegov ured uvijek otvoren za dijalog i zato što smatra da su prosvjedi ispolitizirani. Pitao je tko će odlučivati o cijeni pšenice, ako ne tržište? Bitnije je kako nadležno ministarstvo može pomoći i na koji način, a ne kolika će biti cijena. „Nikada se toliko nije izdvajalo, no da li su poticaji bili pravi?“ – pitao je župan. Složio se da rezultata nema, ili ih ima malo, iako u spomenutim službama sjede uglavnom visokoobrazovani ljudi.

Davorin Pezerović (HDSSB) pitao je dali je istina da se Vukovarsko-srijemska županija uključila u turističku ponudu na otoku Krku sa hranom i suvenirima, te koliko će to koštati županiju, i da li je to trajno ili samo za ovo ljeto. Zanimalo ga je i tko je odlučio koji se suveniri mogu tamo izlagati.

Župan Galić je rekao kako je ponuda došla kao nadogradnja Sporazuma o suradnji koji je potpisan sa općinama na otoku Krku, te da prema tom sporazumu naša županija ima pravo korištenja štandova. U Malinskoj će biti postavljene takve dvije kućice-štanda, a što će biti u budućnosti ovisit će o rezultatima ovog ljeta.

Blaž Jukić (HDSSB) je izvijestio kako je postupak preimenovanja graničnog prijelaza Bajakovo u Lipovac došao na nivo Županije, s obzirom da je nadležno ministarstvo prihvatilo prijedlog za promjenu imena. Također, rekao je da bi Županija, kao netko tko financira VTV, trebala reagirati na sadržaj programa koji se na njoj prikazuje, dajući primjer Hotlinea, što smatra apsolutno neprimjerenim…

Župan je ponovio da nema ništa protiv preimenovanja, no tko će platiti sve troškove? Ministarstvo ne želi, a ako ti troškovi iznose dva do tri milijuna kuna, tih novaca nema niti Županija niti Općina Nijemci, a i da ima, oni se mogu kvalitetnije utrošiti. Što se VTV-a tiče, župan je rekao kako je Županija vlasnik 25% i da smatra da je televizija dobra u odnosu na druge lokalne televizije. Što se sporne emisije tiče, primjedba je već upućena, ali ponovio je da smatra da u uvjetima u kojima radi, VTV ima mnoštvo kvalitetnih emisija.

Ispis
Vrh