Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održana treća sjednica Županijske skupštine

  • 24. rujna 2009.
  • Ostalo

Današnja treća sjednica Županijske skupštine, prva nakon ljetne stanke, započela je „financijskim“ točkama.

Izvješće o obavljenoj reviziji Proračuna županije za 2008. godinu pokazalo je kako su sve obveze prema Ministarstvu financija izvršene, te je dano bezuvjetno mišljenje. Nalaz je pozitivan, bez nepravilnosti jer se Županija držala zakona i propisa u svom djelovanju.

Izvršenje Proračuna za prvih 6 mjeseci ove godine pokazalo je da se Proračun slabije puni, što je posljedica sa jedne strane gospodarske krize, a s druge strane i uobičajene činjenice da se Proračun, inače, slabije puni u prvom dijelu godine. Pogotovo je značajan pad poreza na dohodak iz čega se jasno očitava gospodarska situacija u državi, a time u i našoj županiji.

S obzirom na te, i na neke druge objektivne činjenice, prvim Izmjenama i dopunama Proračuna, Proračun je smanjen za 8,76% i sada iznosi nešto više od 194 milijuna kuna.

Izvješće o stanju u gospodarstvu Vukovarsko-srijemske županije pokazalo je da je, unatoč recesiji, gospodarstvo u prošloj godini bilježilo blagi rast, no uz niže stope nego ranijih godina. Ali u prvoj polovini ove godine bilježe se negativni trendovi što se tiče zaposlenosti, nezaposlenosti, uvoza i izvoza.

Po prvi puta na sjednici se našlo i stanje u stočarstvu. Zaključeno je da je u najboljem stanju mliječno gospodarstvo, ali svinjogojstvo trpi ozbiljne probleme, te da je potreban kvalitetan i pojačan rad sa udrugama.

Skupština je donijela Odluku o prodaji dijela svoga udjela u Vodoprivredi Vinkovci d.d., radi kvalitetnijeg rada Vodoprivrede, budući da će na ovaj način ova tvrtka, u djelomičnom vlasništvu županije, moći sudjelovati na većem broju javnih natječaja, što do sada, s obzirom na vlasničku strukturu, nije bio slučaj.

ZAKUD i dalje bilježi fantastične rezultate, što su prepoznali i vijećnici, pa je ZAKUD za svoj rad dobio same pohvale, sa željom da svoj rad tako i nastavi, te da se i drugi ugledaju u takav način rada.

Gabrijel Šokičić imenovan je za predsjednika Županijskog povjerenstva za zaštitu prava pacijenata, Ante Todorić za predsjednika Upravnog vijeća Opće bolnice Vinkovci, a Ivanka Mihajlović za predsjednicu Upravnog vijeća Opće bolnice Vukovar.

Sjednica je završena aktualnim satom, na kojem je bilo neuobičajeno malo pitanja za župana Božu Galića i njegove suradnike.

Matu Landekića (HSP) je  zanimalo što se može učiniti sa voznim redom Hrvatskih željeznica, posebno na relaciji Gunja – Vinkovci, budući da smatra da nije prilagođen školskim terminima.

Župan Božo Galić mu je odgovorio da su razgovori sa Hrvatskim željeznicama vođeni i da je vozni red moguće izmijeniti, ali za to mora postojati veći interes  učenika nego što je to ovog trenutka.

Milan Draženović (DC) je poželio više sjednica sa manjim dnevnim redovima, s obzirom da trenutno sjednice traju gotovo čitav dan, što je preopširno za kvalitetan rad.

Župan Galić je prihvatio sugestiju vijećnika, s čime se složio i predsjednik Skupštine Antun – Toni Žagar, te ćemo ubuduće imati kraće sjednice, koje će se češće sazivati.

Blaž Jukić (HDSSB) je upitao gdje se stalo sa promjenom imena graničnog prijelaza Bajakovo u Lipovac, budući da za to postoji suglasnost nadležnog ministarstva. Također, pitao je kako će se riješiti problemi sa poljoprivrednim zemljištem u općini Drenovci.

Župan Galić je rekao kako ne vidi problem oko promjene imena graničnog prijelaza, no da prethodno treba napraviti temeljitu analizu, budući da ministarstvo ne želi financirati promjenu imena, nego bi to palo na teret općine Nijemci i Vukovarsko-srijemske županije, a sredstva koja je potrebno osigurati nisu mala. Što se tiče poljoprivrednog zemljišta u Drenovcima, župan je istaknuo kako nema potrebe uzimati posao općine, budući da je to njihova nadležnost, a županija može davati samo preporuke, no jasno je naglasio kako nikakvo kršenje zakona nije prihvatljivo i treba biti sankcionirano ukoliko je do toga došlo.

Ispis
Vrh