Izbornik
heeader image

Održana sjednica županijskog Odbora za treću životnu dob u Vinkovcima

  • 13. ožujka 2019.
  • Zdravstvo i socijalna skrb, Ostalo
fullscreen Održana sjednica županijskog Odbora za treću životnu dob u Vinkovcima
Održana sjednica županijskog Odbora za treću životnu dob u Vinkovcima
fullscreen Održana sjednica županijskog Odbora za treću životnu dob u Vinkovcima 1
Održana sjednica županijskog Odbora za treću životnu dob u Vinkovcima 1

Na području Vukovarsko-srijemske županije udio osoba starijih od 65 godina je 17,06%, što je blizu državnog prosjeka koji iznosi 17,70%, istaknuto je na sjednici županijskog Odbora za skrb o osobama treće životne dobi, koja je održana danas u Vinkovcima.

Svjesni odlaska stanovnika s naših područja, pogotovo mladih, samim time raste i udio staračke populacije, odnosno osoba treće životne dobi. Zajedničkom suradnjom jedinica područne i lokalne samouprave s institucijama socijalne skrbi nastoji se, što je više moguće, omogućiti osobama treće životne dobi pomagati kako bi im bilo lakše te provele što ugodniju starost.

Sjednici je nazočio zamjenik župana Josip Dabro te je rekao: -“Županija svake godine kroz niz projekata odvaja oko 300 tisuća kuna za potrebe umirovljenika, pa je samo kroz ovaj odbor izdvojeno oko 190 tisuća kuna za njihov odlazak u toplice. I kroz niz drugih odjela koji rade s umirovljenicima financiramo puno drugih stvari, ne samo iz sredstava Županije nego i kroz druge izvore, tako da te brojke dosežu i pola milijuna kuna na godišnjoj razini. Što se tiče domova za starije, istina je da postoje duže liste čekanja, no planiramo proširiti već postojeće objekte i na taj način osigurati dovoljan broj smještajnih kapaciteta. Ove godine idemo i s planom i izradom programa za osobe treće životne dobi, ali prije svega moramo sve dobro razraditi, jer na prostoru naše županije postoji dosta privatnih domova. U koordinaciji s privatnim domovima i onim županijskim izraditi ćemo plan, nakon čega ćemo imati i točan uvid u potrebe i kapacitete."

Pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije Darko Dimić naglasio je kako Županija s gotovo 9 milijuna kuna financira rashode u domovima za starije i nemoćne osobe, kao i da redovito prate EU projekte preko kojih će se povući sredstva kako bi poboljšali stanje u sva tri županijska doma. Isto tako Županija pokušava kroz javne natječaje djelovati kao pomoć udrugama, ali i kroz jednokratne financijske pomoći pomagati osobama koje se nađu u teškoj materijalnoj situaciji, naveo je pročelnik Dimić. 

Na sjednici je predsjednik Odbora Mihajlo Tomašković, izvijestio o realizaciji projekta odlaska umirovljenika u toplice, a o stanju u domovima za starije i nemoćne osobe na području županije iznijele su ravnateljice domova za starije i nemoćne osobe Vinkovci, Vukovar i Ilok: Gordana Trifunović, Željka Rajković i Darija Nikolić.
Prema riječima predsjednika Odbora Tomaškovića, umirovljenici se upisuju tri do pet puta godišnje, a ove godine u toplice idu pet puta. Odlazak u toplice organizira se preko Matice udruga umirovljenika naše županije, koja okuplja 30 udruga i 29 podružnica, odnosno preko 7500 članova. 
Istaknuto je kako je odlazak umirovljenika u toplice projekt koji se provodi u nekoliko faza, te je naša županija jedina u Hrvatskoj koja financira projekt takvog tipa.

Ispis
Vrh