Izbornik
heeader image

Održana sjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora na temu „Potencijali biomase i šumarstva u Republici Hrvatskoj“

  • 21. ožujka 2019.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Održana sjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora (1).jpg
Održana sjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora (1).jpg
fullscreen Održana sjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora (2).jpg
Održana sjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora (2).jpg

U Novskoj, u velikoj dvorani  Glazbene škole i u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom, održana je tematska sjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora na temu „Potencijali biomase iz poljoprivrede i šumarstva u Republici Hrvatskoj“. Na sjednici se raspravljalo o potencijalima poljoprivredne biomase u Republici Hrvatskoj i perspektivama njenog udjela u Energetskoj strategiji, mogućnostima povezivanja šumarstva i drvne industrije s poljoprivredom u korištenju ostataka poljoprivredne proizvodnje, usklađivanju potražnje za biomasom sa postojećim subjektima agro-sektora i poduzimanju aktivnosti na nacionalnoj razini.

U raspravi su sudjelovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva  zaštite okoliša i energetike, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, Udruge općina u Republici Hrvatskoj, Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika, Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatskih šuma, Energetskog instituta Hrvoje Požar, CROBIOM-a, HEP ESCO,  HROTE, SIMORA, LAG-ova i poljoprivredni proizvođači.

Tajana Radić iz HPK predstavila je Projekt uP_running „Održivo korištenje drvne biomase iz poljoprivrednih rezidbenih ostataka i uklonjenih nasada“ financiran iz Programa za istraživanje i inovacije, Obzor 2020 i primjeri dobrih praksi korištenja biomase iz poljoprivrede. Biljana Kulišić iz EI Hrvoje Požar održala je prezentaciju na temu „Biomasa iz poljoprivrede za energetiku, unutar biogospodarstva do 2030. godine“ dok je Darko Grivičić , proizvođač agropeleta, održao prezentaciju na temu „Jačanje ruralnih područja kroz održivo korištenje poljoprivrednih ostataka“. Na sjednici je sudjelovao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije u funkciji voditelja Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj Hrvatske zajednice županija Andrija Matić, zamjenik pročelnika Mario Bušić, te suradnica Katarina Draškić.

Ispis
Vrh