Izbornik
heeader image

Održana radionica u sklopu INTERREG IPA CBC programa Croatia-Serbia 2014-2020

  • 30. svibnja 2019.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Radionica u sklopu INTERREG IPA CBC programa Croatia-Serbia 2014-2020 (1).JPG
Radionica u sklopu INTERREG IPA CBC programa Croatia-Serbia 2014-2020 (1).JPG
fullscreen Radionica u sklopu INTERREG IPA CBC programa Croatia-Serbia 2014-2020 (2).JPG
Radionica u sklopu INTERREG IPA CBC programa Croatia-Serbia 2014-2020 (2).JPG
fullscreen Radionica u sklopu INTERREG IPA CBC programa Croatia-Serbia 2014-2020 (3).JPG
Radionica u sklopu INTERREG IPA CBC programa Croatia-Serbia 2014-2020 (3).JPG
fullscreen Radionica u sklopu INTERREG IPA CBC programa Croatia-Serbia 2014-2020 (4).JPG
Radionica u sklopu INTERREG IPA CBC programa Croatia-Serbia 2014-2020 (4).JPG

Na poljoprivrednom institutu Osijek održana je radionica u sklopu INTERREG IPA CBC programa Croatia-Serbia 2014.-2020., u okviru projekta „Razvoj novih tipova sadnog materijala za voćarstvo u razvoju, baziran na lokalnim genetskim resursima i suvremenim tehnologijama.

Ispred Poljoprivrednog instituta Osijek nazočne je pozdravio Dominik Vuković koji je ujedno predstavio i rezultate istraživanja mehaničkog prorjeđivanja cvjetova jabuke i šljive strojem Darwin.  Dr.sc. Boris Puškar iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu govorio je na temu „Jačanje kapaciteta voćarstva na području Istočne Hrvatske“. Ističe kako je analiza strukture hrvatskog voćarstva neophodna kako bi znali što trebamo i što želimo u Hrvatskoj, te ga postaviti na način i modele na kojima ono može funkcionirati. S obzirom da se traže količine i kvaliteta, ističe kako nejedinstvene tehnologije neće funkcionirati. Prema analizama, u svim županijama Istočne Hrvatske nedostaju skladišni i rashladni prostori, nužno je poticati udruživanje voćara radi zajedničkog nastupa na tržištu, te uvesti sustav označavanja Nacionalnom oznakom kvalitete. Prof.dr.sc. Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad govorio je o tehnologiji proizvodnje kajsije, a o čuvanju kajsija i šljiva prof.dr.sc. Nenad Magazin sa istog fakulteta. Tomislav Soldo sa Veleučilišta u Požegi upoznao je sve prisutne sa novim tehnologijama u voćarstvu i rasadničarstvu, te je istaknuo kako je cilj moderne proizvodnje dobiti voćni zid, mehanizirati sve što se može, jer danas nedostaje radne snage. Isto tako, smatra, kako će biti potrebno osmisliti nove sorte poboljšane u smislu otpornosti na bolesti i štetnike, jer se sve više traži kvalitetna i zdravstveno ispravna hrana, bez ostataka pesticida i sl.

Ispred Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu radionici je nazočila viša stručna suradnica za voćarstvo i vinogradarstvo Sandra Banožić.

Ispis
Vrh