Izbornik
heeader image

Održana radionica sljubljivanja meda i vina

  • 25. svibnja 2019.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Održana radionica sljubljivanja meda i vina (1).jpg
Održana radionica sljubljivanja meda i vina (1).jpg
fullscreen Održana radionica sljubljivanja meda i vina (2).jpg
Održana radionica sljubljivanja meda i vina (2).jpg
fullscreen Održana radionica sljubljivanja meda i vina (3).jpg
Održana radionica sljubljivanja meda i vina (3).jpg
fullscreen Održana radionica sljubljivanja meda i vina (4).JPG
Održana radionica sljubljivanja meda i vina (4).JPG
fullscreen Održana radionica sljubljivanja meda i vina (5).JPG
Održana radionica sljubljivanja meda i vina (5).JPG
fullscreen Održana radionica sljubljivanja meda i vina (6).JPG
Održana radionica sljubljivanja meda i vina (6).JPG
fullscreen Održana radionica sljubljivanja meda i vina (7).JPG
Održana radionica sljubljivanja meda i vina (7).JPG

U organizaciji Udruge pčelara Nektar Vinkovci i Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije, a u suradnji sa Gradom Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskom županijom, u sklopu 7. Rimskih dana održana je radionica sljubljivanja meda i vina Vukovarsko-srijemske županije pod nazivom „VENI VIDI EDI BIBI“. U ime domaćina Grada Vinkovaca sve nazočne pozdravio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Marko Jureta, a predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije Stanko Čuljak istaknuo je kako je „cilj ove manifestacije predstaviti med i vino naše županije na drugačiji način i približiti bogatstvo okusa i mirisa našim sugrađanima“. Istaknuo je i kako su kroz razna predavanja, koja organizira Pčelarski savez, pčelari unaprijedili tehnologiju proizvodnje meda, dobili su kvalitetan med, te im je sada namjera raditi na promociji meda.

Radionicu su vodili članovi Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda, dr. Dražen Lušić sa Zavoda za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, te prof. Tomislav Pavlešić sa Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. Dr. Dražen Lušić rekao je kako ovom manifestacijom, a i samim njenim nazivom, „odajemo poštovanje povijesnoj baštini ovoga kraja, kako preko 7000 godina kontinuiranog življenja ovdje, tako i preko 2000 godina urbanog života“. Ističe kako su među medovima i vinima ovog kraja pronašli jako lijepe kombinacije, ali će dati i prijedloge za poboljšanja kako u proizvodnji meda tako i u njegovoj promociji. Prof. Tomislav Pavlešić rekao je kako na jedan praktičan način žele pokazati kako se različitim okusima u kombinaciji doživljavaju novi okusi i nove senzacije.

Predstavljeno je 6 različitih medova od različitih proizvođača; bagrem, lipa, medljikovac, miješani cvjetni med, repica, te bagrem s amorfom, koji su se sljubljivali sa bijelim, roze i crnim vinima Vukovarsko-srijemske županije.

Radionici je ispred Vukovarsko-srijemske županije nazočio zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Viktor Lukačević, te viši stručni suradnik za voćarstvo i vinogradarstvo Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Sandra Banožić.

Ispis
Vrh