Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održana radionica na temu „Agrometeorološke stanice – sigurnost u biljnoj proizvodnji“

  • 30. srpnja 2020.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Održana radionica na temu „Agrometeorološke stanice – sigurnost u biljnoj proizvodnji“ (1).JPG Održana radionica na temu „Agrometeorološke stanice – sigurnost u biljnoj proizvodnji“ (1).JPG
Održana radionica na temu „Agrometeorološke stanice – sigurnost u biljnoj proizvodnji“ (1).JPG
fullscreen Održana radionica na temu „Agrometeorološke stanice – sigurnost u biljnoj proizvodnji“ (2).jpg Održana radionica na temu „Agrometeorološke stanice – sigurnost u biljnoj proizvodnji“ (2).jpg
Održana radionica na temu „Agrometeorološke stanice – sigurnost u biljnoj proizvodnji“ (2).jpg
fullscreen Održana radionica na temu „Agrometeorološke stanice – sigurnost u biljnoj proizvodnji“ (3).jpg Održana radionica na temu „Agrometeorološke stanice – sigurnost u biljnoj proizvodnji“ (3).jpg
Održana radionica na temu „Agrometeorološke stanice – sigurnost u biljnoj proizvodnji“ (3).jpg
fullscreen Održana radionica na temu „Agrometeorološke stanice – sigurnost u biljnoj proizvodnji“ (4).jpg Održana radionica na temu „Agrometeorološke stanice – sigurnost u biljnoj proizvodnji“ (4).jpg
Održana radionica na temu „Agrometeorološke stanice – sigurnost u biljnoj proizvodnji“ (4).jpg

U Poljoprivredno poduzetničkom inkubatoru Drenovci održana je radionica na temu „Agrometeorološke stanice – sigurnost u biljnoj proizvodnji“. Radionica je održana u okviru projekta „Izrada sustava prikupljanja, obrade i upravljanja agrometeorološkim podatcima“, koji Vukovarsko-srijemska županija provodi u suradnji sa Poljoprivredno poduzetničkim inkubatorom Drenovci.

U okviru projekta postavljeno je 5 agrometeoroloških stanica na 5 poljoprivrednih gospodarstava, koji su ovom prilikom, zajedno sa drugim zainteresiranim proizvođačima, imali priliku upoznati se sa primjenom prikupljenih podataka kao i prognostičkih modela za pojedinu kulturu.

Sve nazočne pozdravio je direktor Poljoprivredno poduzetničkog inkubatora Drenovci Matej Brnić, a

o važnosti uvođenja i korištenja tehnoloških rješenja u poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno korištenju agrometeoroloških stanica i svim prednostima i mogućnostima primjene agrometeoroloških stanica, te sigurnosti u biljnoj proizvodnji koju one nude, govorio je predstavnik tvrtke Findri d.o.o. Željko Findri.

Primjene agrometeoroloških stanica su višestruke, a samo neke koje su spomenute na radionici su prognoze pojave biljnih bolesti, prognoze pojave biljnih štetnika, procjena potrebe za navodnjavanjem, prognoza pojave mraza, optimalni rokovi sjetve, rast vegetacije, ispiranje pesticida,  te kvaliteta i kvantiteta proizvodnje u odnosu na mikroklimatske prilike.

O samom projektu kao i primjeni dobivenih podataka govorio je Pavao Matić iz tvrtke ABC Consulting, koji je istaknuo da prikupljanje podataka ne pomaže samo trenutnim korisnicima, nego će biti uporište i Panonskom centru za primjenu digitalnih tehnologija, čijom će se izgradnjom i opremanjem omogućiti da u svakom trenutku znamo sve o svakoj stopi zemljišta, o svakoj kapi vode i svakoj kulturi koju uzgajamo, što će jamčiti uspješno poslovanje u poljoprivredi i postizanje ciljeva Zelenog sporazuma EU.

Pravilnom primjenom agrometeoroloških podataka proizvođačima je omogućeno pravovremeno donošenje sigurnih odluka za provođenje agrotehničkih mjera, povećanje sigurnosti proizvodnje, ekonomske održivosti, te u konačnici smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. To podrazumijeva smanjenje upotrebe fosilnih goriva, antibiotika, pesticida i umjetnih gnojiva u proizvodnji hrane, poticanje organske poljoprivrede, zaštitu okoliša i bioraznolikosti.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, Andrija Matić, istaknuo je kako je za budućnost poljoprivrede upravo bitna primjena digitalnih rješenja, te je ohrabrio zainteresirane proizvođače i najavio mogućnost sufinanciranja postavljanja novih agrometeoroloških stanica na području županije.

Ispis
Vrh