Izbornik
heeader image

Održana manifestacija „Divan je kićeni Srijem“

  • 20. lipnja 2015.
  • Turizam i kultura, Obrazovanje

Manifestacija „Divan je kićeni Srijem“ održana je već 18.put i prerasla je u veliku središnju manifestaciju za područje Srijem, koja povezuje Hrvate Srijemce s obje strane granice.

“Divan je kićeni Srijem “ njeguje tradicijsku kulturu, folklorno naslijeđe i identitet zapadnog Srijema. Pokrovitelj manifestacije je Općina Nijemci, a organizator Turistička zajednica Općine Nijemci i udruga “Divan je kićeni Srijem“.

Manifestaciju je otvorio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak, a nazočio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

U bogatom programu održano je ribičko natjecanje u Lipovcu, potom natjecanje vatrogasne mladeži na prostoru lovačkog doma LD-a „Jastreb“ u Đeletovcima. Osim toga, mnogi posjetitelji mogli su razgledati Turističko-gospodarski sajam u parku u Nijemcima te izložbu slika akademskih slikara Jelene i Trpimira Grgića (Trebižat), općine Čapljina (BiH), u Pastoralnom centru Nijemci.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Goran Ivanović Lac, TS ''Šil dil daj'' , Full Band, Sokak bez imena, TS ''Caprio'', ŽPS KUD-a ''Šokadija'' Lipovac, MPS ''Bosut'' Podgrađe i HKUD ''Svi sveti'' Široki Brijeg.

Ova manifestacija je prikazuje kako Sremci i Srijemci sa obje strane granice imaju svoje sličnosti i posebnosti. Cilj organiziranja ove manifestacije je pomoći u očuvanju tradicije i hrvatske kulturne baštine a gostima se nastoji  prezentirati najbolje domaće kvalitete tradicionalističkog i suvremenog življenja.

Ispis
Vrh