Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine

  • 17. lipnja 2009.
  • Ostalo
fullscreen Održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine (1).jpg Održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine (1).jpg
Održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine (1).jpg
fullscreen Održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine (2).jpg Održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine (2).jpg
Održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine (2).jpg
fullscreen Održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine (3).jpg Održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine (3).jpg
Održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine (3).jpg
fullscreen Održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine (4).jpg Održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine (4).jpg
Održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine (4).jpg
fullscreen Održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine (5).jpg Održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine (5).jpg
Održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine (5).jpg

U velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru, održana je danas konstituirajuća sjednica Županijske skupštine. U ime Vlade RH, koja je sjednicu sazvala, sjednicu je otvorila predstojnica državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji Kata Tomljenović.

Na prvoj sjednici se pojavio 44 od 45 na izborima u svibnju izabranih vijećnika, pa je Skupština mogla donositi valjane odluke. Prvo je izabrano Mandatno povjerenstvo, koje je na čelu sa Nikolom Mažarem (HDZ), kao predsjednikom, izvijestilo nazočne vijećnike o izbornim rezultatima, te podnesenim ostavkama vijećnika i stavljanjem njihovih mandata u mirovanje.

Nakon toga je utvrđeno da je Stevan Grbatinić (SDP) najstariji vijećnik, pa je on preuzeo vođenje sjednice. Pročitao je prisegu, pa su vijećnici prisegnuli da će u narednom mandatu raditi na boljitku i prosperitetu Vukovarsko-srijemske županije. Zatim je imenovan Odbor za izbor i imenovanje, sa Lukom Burilovićem (HDZ) kao predsjednikom, koji je u ime Odbora predložio za predsjednika Skupštine Antuna Tonija Žagara (HSP). Prijedlog je jednoglasno prihvaćen, te je Žagar tim činom postao predsjednik Skupštine Vukovarsko-srijemske županije.

U nastupnom govoru se založio za kvalitetan rad skupštine, kao i razumijevanje među svim vijećnicima bez obzira iz koje stranke dolazili. Predložio je dopunu dnevnog reda, pa su u nastavku sjednice promijeni Statut Županije, Poslovnik Skupštine i imenovani Odbori za Statut i poslovnik i Financije i proračun.

Statut je promijenjen tako da će sada Skupština imati najviše 4 potpredsjednika, zbog povećanja opsega poslova, češćih sjednica i većeg broja vijećnika. Poslovnik je izmijenjen radi usklađivanja sa zakonom, budući da više nema Poglavarstva, a promjena je da će se aktualni sat održavati na kraju zasjedanja Skupštine, a ne kao do sada na početku.

Predsjednikom Odbora za Statut i Poslovnik imenovan je Stjepan Lovrić (HSLS), dok će Odbor za Financije i Proračun voditi Željko Galić (HDZ).

Poslije izbora radnih tijela prišlo se izboru četiri potpredsjednika Skupštine, a jednoglasno su izabrani Željko Galić (HDZ), Stjepan Lovrić (HSLS), Branislav Tušek (SDP) i Jovan Ajduković (SDSS).

Na kraju današnje sjednice vijećnicima se obratio i župan Božo Galić, koji je čestitamo izabranima na izboru, te naglasio potrebu kvalitetnog rada Skupštine, koja je sada preuzela dio ovlasti od poglavarstva, te obećao da će biti na raspolaganju svim vijećnicima, radi što kvalitetnijih rezultata koje očekuju žitelji naše županije.

Ispis
Vrh