Izbornik
heeader image

Održana 6. Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije

  • 23. lipnja 2010.
  • Ostalo, Ured župana
fullscreen Održana 6. Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije (1).jpg
Održana 6. Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije (1).jpg
fullscreen Održana 6. Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije (2).jpg
Održana 6. Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije (2).jpg
fullscreen Održana 6. Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije (3).jpg
Održana 6. Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije (3).jpg

U Vukovaru je održana 6. Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije  na kojoj su razmatrane sljedeće teme:

1. Upoznavanje JLS s izmjenama u zakonskoj regulativi koja se odnosi na razvrstavanje naselja u turističke razrede te s načinom funkcioniranja turističke zajednice

2. a)  Informacija o Dunavskoj strategiji

    b)  Strategija regionalnog razvoja RH i podzakonski akti

3. a)  Analiza sadržaja prostornih planova vezano za razvoj poduzetništva

    b)  Izvješće o provedbi Plana gospodarenja otpadom VSŽ

4. Upoznavanje s projektom organiziranog besplatnog prijevoza umirovljenika u toplice Bizovac u tijeku ljetnih mjeseci

5. Razno

Vezano uz točku 1. dnevnog reda, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak je izvijestila nazočne predstavnike JLS o nastalim izmjenama u zakonskoj regulativi koja se odnosi na razvrstavanje naselja u turističke razrede kao i načine funkcioniranja turističkih zajednica.

Gabrijela Žalac  v.d. pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i kapitalna ulaganja je informirala o Dunavskoj strategiji.

Europsko je vijeće na svom sastanku u lipnju 2009. Povjerilo Europskoj komisiji izradu Strategije EU za dunavsku regiju do kraja 2010. godine. Njezino usvajanje i  početak primjene očekuje se u prvoj polovici 2011. godine. Temeljno je hrvatsko stajalište da je partnerstvo u izradi Strategije osnovni preduvjet za njenu uspješnu provedbu.

Ivan Rimac, Razvojna agencija «Hrast», govorio je o Strategiji  regionalnog razvoja RH i podzakonskim  aktima te usvojenim dokumentima i planovima za buduće aktivnosti. Govorio je o Zakonu o regionalnom razvoju, njegovoj usklađenosti sa osnovnim načelima vođenja regionalne politike EU. Novost koju donosi Zakon je kategorizacija potpomognutih područja sukladno indeksu razvijenosti.

Župan, Božo Galić mišljenja je da mi kao Županija moramo strategiju prilagoditi. Ali trebamo je kompletno prilagoditi Zakonu i Strategiji regionalnog razvoja RH. Što ne bude obuhvaćeno strategijom, sutra se neće moći kandidirati. Vlada RH neće imati vše sredstava za financianje. Projekte treba definirati. Trebao bi svatko u svojoj JLS jednu osobu zadužiti za praćenje projekata.

U raspravu se uključio i općinski načelnik Općine Nijemci s informacijom kako će Zajednice općina RH  ubrzo imati jedan sastanak i tada će imati više informacija.

Izvjestiteljica pod točkom 3. bila je Vesna Premuž-Štajcer, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje

Nazočne je upoznala sa Analizom sadržaja prostornih planova vezano za razvoj poduzetništva, a isto tako riječi je bilo o provedbi Plana gospodarenja otpadom VSŽ

Vezano uz točku 4. Mihajlo Tomašković  iz Odbora za skrb o osobama treće životne dobi, predstavio je projekt organiziranog besplatnog prijevoza umirovljenika u toplice Bizovac u tijeku ljetnih mjeseci.

Riječ je o besplatnom prijevozu za 5.000 Vukovarsko-srijemskih umirovljenika, a u troškovima prijevoza participirala bi županija u iznosu od 50 %, gradovi bi izdvajali 10.000,00 kn, dok bi općine sufinancirale troškove puta s 3.000,00 kn.

Župan je podržao prijedlog i obećao potporu Županije. A JLS su isto tako obećali ispoštovati svoj dio dogovora.

Pod točkom razno, razgovarano je o problemima dezinsekcije, najezdi komaraca. Kako je to gorući problem, posebice ove godine zbog velikih kiša, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Blanka Pripužić zatražila je da se JLS očituju do ponedjeljka žele li zajedno sudjelovati sa županijom u tom poslu ili će sami, svatko u svojoj JLS. I da daju mišljenje za koji način smatraju da je najučinkovitiji u suzbijanju tih nametnika.

Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvoj seoskog prostora  je izvijestio nazočne o primjedbama koje mogu dati vezano za poljoprivredno zemljište, rok je mjesec, dva. I ima vremena da se utječe na nadolazeće aktivnosti.

Zatim je župan Božo Galić napomenuo kako će do kraja srpnja biti još jedna koordincija, a prije toga želi čuti razmišljanja gradonačelnika i načelnika o sufinanciranju cijena učeničkih karata od jeseni, kako bi na vrijeme imali sve potrebne informacije.

Ispis
Vrh