Izbornik
heeader image

Održana 10. sjednica Županijske skupštine

  • 16. lipnja 2010.
  • Ostalo

U Vinkovcima je danas održana 10. sjednica  Županijske skupštine u aktualnom sazivu. Sjednici su se odazvala  42 vijećnika, tako da je Skupština mogla valjano donositi sve odluke.

Počelo je Izvješćima općih bolnica Vinkovci i Vukovar. Ravnatelj vinkovačke bolnice Krunoslav Šporčić, rekao je kako je vinkovačka bolnica konačno počela poslovati kako su svi željeli. Ostvareni su bolji financijski rezultati, skraćen je boravak bolesnika u bolnici, a radovi na dovršetku obnove bolnice idu zacrtanom dinamikom, iako obnova još nije gotova. Ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac rekla je kako je bolnica na čijem je ona čelu trenutno na vrhuncu obnove i da smatra da će do kraja ove godine biti obnovljena gotovo u cijelosti. Kao i za vinkovačku bolnicu, i za vukovarsku je protekla godina bila financijski dobra. Župan Božo Galić u raspravi je rekao kako je plodna suradnja obiju bolnica na našoj županiji, da je zadovoljan tijekom obnove obje bolnice, kao i pristupom ravnatelja te pružanju usluga građanima. Župan je naglasio kako bez obzira na zdravstvenu reformu ukidanja bolnica na našoj županiji neće biti.

Prihvaćena su Izvješća o radu domova zdravlja Vinkovci, Vukovar i Županja, Zavoda za javno zdravstvo, centara za socijalnu skrb Vinkovci, Vukovar i Županja, domova za starije i nemoćne u Vinkovcima, Vukovaru, Iloku i Nuštru, Dječjeg doma sv. Ana i centra za rehabilitaciju  Mala Terezija.

Prihvaćeni su programi javnih potreba u kulturi, športu i tehničkoj kulturi, te je donešena Odluka o zabrani sijanja i stavljanja u proizvodnju i promet GMO organizama na području naše županije.

Aktualni sat otvorio je svojim pitanjem Marko Petrović (HDZ). Pitao je župana o elementarnim nepogodama, kolike su materijalne štete, štete na usjevima i što Županija poduzima.

Župan Božo Galić mu je rekao kako je proglasio elementarnu nepogodu zbog prekomjernih oborina kakvih na našem području dugo nije bilo. Razlog su prekomjerne oborine i nemogućnost primanja tolike količine vode vodotokova. Vidjelo se i sada da gdje je kanalska mreža dobro uređena da su štete bile manje. Župan je pohvalio rad Stožera, koji je obavio kvalitetan posao. Štete se prema ministarstvu moraju prikazati realno, jer objektivno nema sredstava u državnom proračunu. Mi, također, u županijskom proračunu nemamo sredstava, no pokušat ćemo obeštetiti objekte koji su stradali prilikom elementarne nepogode.

Antun Omazić (SDP) pitao je zašto županijski uredi od 1. svibnja ove godine rade od 7:30, jer to radno vrijeme ne odgovara ni djelatnicima ni strankama koje dolaze u urede jer su autobusne linije rađene na staro radno vrijeme.

Župan mu je rekao kako su se u centru grada stvarali prometni čepovi i gužve, i zbog djelatnika županije, te da je to jedan od razloga pomicanja radnog vremena. Naglasio je da je jedino bitno da se posao dobro i kvalitetno odradi, a ako netko ima poteškoća zbog javnog prijevoza da problem može riješiti sa svojim pročelnikom.

Davorin Pezerović (HDSSB) pitao je župana o obnovi vinkovačke bolnice, punjenju proračuna, te postoji li mogućnost da socijalno ugroženiji dobiju prvi odštetu zbog elementarnih nepogoda.

Župan je rekao kako su do sada učinjeni radovi za 37 milijuna kuna na obnovi vinkovačke bolnice, a da će ukupno biti potrebno 41 milijun za useljavanje s opremom. Cjelovito izvješće će biti predano i Županijskoj skupštini, te je pozvao sve vijećnike da u trenutku kada obnova bude završena obiđu bolnicu, jer je to veliki događaj za županiju. Proračun se puni 8-9% manje nego protekle godine, a s obzirom na nove porezne mjere očekujemo da će se proračun smanjiti za 12-14%, no rebalansa neće biti do rujna ove godine.

Iduća sjednica Županijske skupštine je planirana za 8. srpnja 2010.

Ispis
Vrh